Чи існують обмеження для перерахунку пенсії при виборі періоду роботи, за який береться заробіток? І як обчислюється середній заробіток для призначення пенсії, якщо я вийшов на пенсію до 31 грудня 2003 року?
Іван МАГДЕНКО.
Свердловськ.
У зв’язку з набранням чинності з 1 січня 2004 року Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсії, які були призначені до 1 січня 2004 року, підлягали перерахунку за нормами нового пенсійного закону. Перерахунок пенсій здійснювано за документами пенсійних справ або виходячи з додатково доданих документів про стаж і заробітну плату. У зв’язку з цим для громадян важливо було, щоб на 1 січня 2004 року в пенсійній справі були всі необхідні документи, на підставі яких мав би визначатися новий розмір пенсії.
На жаль, до 01.01.2004 р. пенсіонери мали не так багато часу, щоб зібрати всі потрібні документи і подати до органів Пенсійного фонду. Тому з метою збереження прав громадян Пенсійний фонд разом з Міністерством праці та соціальної політики прийняли рішення про продовження прийому додаткових документів, необхідних для перерахунку пенсій протягом 2004 року. Пенсію буде перераховано з 1 січня 2004 року з відповідною доплатою пенсіонеру.
Стосовно обчислення середнього заробітку, оскільки йдеться про період до 31 грудня 2003 року, необхідно керуватися нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення». Виходячи з цього, треба звернути увагу на таке:
1. У період до 1 липня 2003 року пенсія за віком згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення» могла бути обчислена із заробітку за останні 2 роки роботи перед зверненням по пенсію або за будь-які 5 років роботи підряд до моменту призначення пенсії. Якщо пенсія була призначена в період до 1 липня 2003 року із заробітної плати за останні два роки роботи перед зверненням за пенсією, то за бажанням пенсіонер міг перерахувати пенсію із заробітку за будь-які 5 років роботи за період до моменту призначення пенсії, тобто скористатися обчисленням пенсії за другим варіантом. Цей новий заробіток (за 5 років) буде взято для перерахунку пенсії з 1 січня 2004 року за нормами нового пенсійного закону. (Починаючи з 1 липня 2003 року пенсія обчислювалася із заробітку за будь-які 5 років роботи підряд за період до 01.07.2003 р. з додаванням заробітку, отриманого за період роботи після 01.07.2003 р. або за останні 2 роки роботи перед зверненням по пенсію).
2. Згідно зі статтею 69 Закону України «Про пенсійне забезпечення», який діяв до 31.12.2003 р., якщо після призначення пенсії пенсіонер пропрацював понад 2 роки із більшим заробітком, ніж той, з якого було призначено пенсію, то він міг зробити перерахунок пенсії з цього вищого заробітку. У цьому разі та само стаття передбачає, що наступний перерахунок пенсії проводиться не раніше, ніж через 2 роки після попереднього перерахунку. Перерахунок пенсії проводиться із заробітку, отриманого за період часу після проведеного останнього перерахунку.
У зазначеному випадку, пенсія призначена у серпні 1990 року, а з 1 січня 1992 року перерахована із заробітку за останні 2 роки роботи у зв’язку із набранням чинності Законом України «Про пенсійне забезпечення». Якщо після 1 січня 1992 року особа продовжувала працювати і за цей період пенсію із більшого заробітку не було перераховано, то для розрахунку пенсії за нормами нового закону з 1 січня 2004 року можна взяти заробіток за будь-які 2 роки роботи підряд за період з 1 січня 1992 року по 31 грудня 2003 року. Заробіток за 1991 рік враховувати не можна, оскільки він уже був прийнятий до уваги під час перерахунку пенсії у 1992 році.
***
Маю стаж державної служби більш як 20 років, але на пенсію виходила не з посади державного службовця. Чи маю право на пенсію державного службовця?
Лідія ЦУРКАН.
Ізмаїл.
На жаль, надати допомогу в призначенні пенсії як державному службовцю згідно із Законом України «Про державну службу» немає змоги через відсутність права на призначення такого виду пенсії.
Закон України «Про державну службу» набрав чинності з 1 січня 1994 року. Відповідно до статті 37 цього закону (в редакції від 16 грудня 1993 року), пенсії за цим законом призначалися особам, які на час досягнення пенсійного віку працювали на посадах державних службовців і мали загальний стаж роботи: чоловіки — не менш як 25 років, жінки — 20 років, у тому числі стажу державної служби — не менш як 10 років.
Оскільки автор листа на момент досягнення пенсійного віку не перебувала на державній службі, то пенсія за віком була призначена на загальних підставах відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення».
Законом України від 16.01.2003 р. було внесено зміни до статті 37 Закону України «Про державну службу», якими розширено коло осіб, що їм може призначатися пенсія за нормами цього закону. Зокрема, було передбачено, що особам, які мають не менш як 20 років роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, за наявності загального стажу роботи для чоловіків — не менш як 25 років, жінок — 20 років, пенсію як державному службовцю призначають незалежно від місця роботи на час досягнення пенсійного віку. Тобто право на призначення пенсії як державним службовцям за цією нормою було надано тим особам, які працювали в державних органах після набрання чинності Законом України «Про державну службу» (після 1 січня 1994 року) і їхні посади були віднесені до відповідних категорій посад державних службовців.
У зазначеному випадку автор листа не працювала на посадах державних службовців після 1 січня 1994 року, а тому пенсія згідно із Законом України «Про державну службу» не може бути призначена.
На запитання відповідав заступник керівника управління апарату Федерації профспілок України з питань 
соціального захисту 
Володимир МАКСИМЧУК.