У  столичній фотогалереї «Камера» в рамках Року Республіки Польща в Україні відкрилася виставка «Фотографи з Польщі. 6+2». Шестеро приїхали з Варшави, всі вони члени одного фотоклубу, а двоє працюють у нашій країні. Це посол Польщі в Україні Марек Зюлковський і Збігнєв Шевчик, керівник торгового представництва сусідньої дружньої держави. 

Кожен автор представляє винятково себе і, звичайно, рідну державу. Посол здивував концептуальним підходом до дійсності. Перекреслив синє чисте мирне небо чорним товстим дротом, зробив його у клітинку, якимись абстрактно-символічними ґратами.  Філософський і актуальний погляд на екологію наших мегаполісів. А Шевчик — мандрівник. Його знімки спокійні, гармонія всесвіту переслідує фотохудожника і знаходить його. Серед авторів є навіть католицький священик, філософ і душезнавець Мечеслав Кисіль. Пейзаж для нього — підтвердження божественної благодаті. Мечеслав знімає церкви і храми, що постають у фрагментах, знаках, символах. У чомусь перегукуються з настроєм священнослужителя вітражні мережива-відображення, помічені Боженою Шек, єдиною дамою в цій компанії суворих чоловіків з фотоапаратами.

Однак не все так спокійно на стінах галереї. Старійшина і засновник фотоклубу Мар’ян Ринкевич, Матьяш Високинський, Патрик Зінарський дивляться на світ через чорно-білу призму. Життя як воно є в дивних маргінальних проявах. На знімках ми бачимо людей, що несамовито моляться, фактурних жебраків, гарно відзняте життя бездомних і просто стариків, дивні жанрові сценки з майже містичним змістом.

Поляки переступили кордон Європи, але розповідають нам про ту Польщу, що так ще схожа на нашу Україну. В їхніх фотографіях немає песимізму й байдужості. Для них, на відміну від нас, починається нова ера, і вони з гідністю прощаються з минулим, презентуючи його з повагою і філософським спокоєм.