Звернення до Голови Верховної Ради та народних депутатів
Шановний Голово Верховної Ради України!
Шановні народні депутати!
Під час вступу до Ради Європи наша держава добровільно взяла на себе зобов’язання, які, окрім іншого, повинні забезпечувати демократичний розвиток суспільства та гарантувати транспарентні і чесні вибори і до представницьких органів влади, і Президента держави, вибори що відповідають критеріям ОБСЄ.
Роль парламенту в цей переломний період і полягає у сприянні контролю та утвердженню результатів вільного волевиявлення українського народу.
Політичні рішення Верховної Ради України, прийняті в перший день роботи сесії, на нашу думку, і скеровані на виконання цієї місії. Блокування цих закономірних ініціатив з боку окремих фракцій і груп парламентської більшості, а також нещодавнє блокування роботи парламенту змушують визначитися щодо цього депутатського утворення.
Персональне членство народних депутатів України було передбачено в «Угоді про утворення та основні засади діяльності постійно діючої парламентської більшості» від 27 вересня 2002 року, коли керівником уряду був Анатолій Кінах. Метою створення більшості було формування системи політично відповідальної влади, розробка і реалізація основних засад внутрішньої і зовнішньої політики України, які сприяли б сталому соціально-економічному зростанню, процесу інтеграції українського суспільства до Європейського і світового співтовариств, створенню механізму поглиблення демократії, цивілізованого діалогу між владою і громадянами, владою і опозицією.
Не варто нині оцінювати, як повно виконано ці продекларовані завдання за два минулі роки, особливо в частині поглиблення демократії. Наочний приклад «цивілізованого діалогу» між владою і опозицією ми побачили нещодавно. За цей час змінилося три координатори.
Останній із них мав би пам’ятати, що у п. 3.1 вищеназваної угоди та пунктах 2,3 і 9 Положення про більшість визначено, що підставою для припинення діяльності парламентської більшості є зменшення її чисельного складу до кількості менш як 226 народних депутатів.
Закони арифметики діють і до, і після президентських виборів, політична фата моргана (парламентська більшість) викликає іронію.
Після кроків, що зробили народні депутати із фракції «Центр», згідно з політичною угодою між депутатами фракції НАПУ та фракції НДП і ПППУ, повідомляємо від імені членів Демократичної платформи НДП, зокрема народних депутатів України Олега Зарубінського, Володимира Кафарського, Сергія Шевчука, очевидне:
ми не є складовою частиною неіснуючої структури; ми підтверджуємо свою неучасть у ній та вважаємо себе вільними від зобов’язань, викладених у попередніх документах.
Надалі члени Демплатформи НДП працюватимуть над формуванням системи політично відповідальної влади, керуючись інтересами України, співпрацюючи з тими політичними силами, які, на думку членів партії, є насправді державницькими і патріотичними.
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, Володимир КАФАРСЬКИЙ, Сергій ШЕВЧУК, народні депутати України.