Про це йшлося на «круглому столі» «Проблеми голосування українських виборців за кордоном», що відбувся у Верховній Раді за ініціативи Інституту Євро-Атлантичного співробітництва і за підтримки Комітету ВР з питань європейської інтеграції та проекту АМР США «Сприяння організації виборів в Україні». Як наголосив голова Комітету з питань євроінтеграції Борис Тарасюк, проблем вистачає: від створення умов для голосування до правової необізнаності виборців.
Організатори заходу оприлюднили результати вивчення громадської думки українських виборців за кордоном, яке відбулося з 1 по 20 вересня у 10 країнах. З’ясувалося, що наші за кордоном добре знають про сам факт проведення виборів, але їм бракує інформації про кандидатів у Президенти та їхні програми. Також майже 61 відсоток українських заробітчан не володіють інформацією про процедуру виборів за кордоном. Попри те, що 86 відсотків опитуваних хотіли б брати особисту участь у голосуванні, лише кожний четвертий з них перебуває на консульському обліку. Ще близько чверті збираються стати на консульський облік для того, щоб проголосувати. А щодо так званих наших нелегалів, то згідно з інформацією МЗС України, кожного українця, який прийде до консульської установи з дійсним паспортом та легальною в’їзною візою (тобто того, хто законно перетнув кордон, навіть якщо дію візи прострочено), буде внесено до списків виборців.
Загальний висновок дослідників: наші за кордоном — 1002 українські громадяни віком від 18 до 61 років в Іспанії, Британії, Португалії, Канаді, Італії, РФ, Чехії, Польщі, США та Греції — очікують від майбутніх виборів змін на краще.