Підтвердилися поширені в кулуарах ВР чутки про таємну зустріч перших осіб СБУ з кандидатом у Президенти Віктором Ющенком 5 вересня — напередодні його отруєння. Цей факт визнав під час засідання парламентської Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин отруєння лідера «Нашої України» Голова СБУ Ігор Смешко. Деталі нам невідомі, адже комісія засідала за зачиненими дверима. Знаємо лишень, що зустріч відбулася глупої ночі у будинку заступника керівника спецслужби. За словами І. Смешка, обговорювали питання участі-неучасті цієї структури у виборчих перегонах.
Голова слідчої комісії Володимир Сівкович зауважив після засідання, що комісія має з’ясувати істотну обставину: як так сталося, що Віктор Андрійович виїхав з урядової лікарні «Феофанія» з одним діагнозом, а прибув до австрійської клініки зі страшним гострим панкреатитом та іншими побічними болячками? Одна з провідних у цих питаннях фахівців четвертого управління «Феофанії», яка відповідала на запитання парламентських слідчих, від коментарів для ЗМІ відмовилася. Члени слідчої комісії зважили за доцільне звернутися до Генпрокуратури з пропозицією провести спільну незалежну (від кого?) судово-медичну експертизу з вивчення стану здоров’я потерпілого лідера «НУ».
Не можна було не помітити, що всі, хто останніми днями висловлювався на цю тему, казали про навмисне отруєння В. Ющенка, як про доконаний факт. Залишилося з’ясувати: хто, де і коли. Відповідаючи на запитання журналістів про головну версію, якої дотримуються члени його комісії, В. Сівкович сказав, що домінує озвучена самим В. Ющенком версія: його отруїла влада. Справа парламентських слідчих — підтвердити це чи спростувати. Нагадаємо, що порушену за статтею 112 КК (посягання на життя державного чи громадського діяча) кримінальну справу Генпрокуратура знову взяла до свого провадження. СБУ за таких делікатних обставин не забажала її розслідувати, хоча Ігор Смешко запевнив, що встановлення істини у цій історії «до певної міри це справа честі СБУ».
Для з’ясування обставин отруєння В. Ющенка слідча комісія відрядить депутатів до австрійської клініки, хоче опитати всіх без винятку осіб, які в певний час спілкувалися з лідером президентських перегонів. Часу обмаль, адже у постанові ВР про створення комісії її зобов’язано прозвітувати перед парламентом упродовж двох тижнів.
P. S. Щойно інформагентства повідомили про вимогу голови слідчої комісії В. Сівковича негайно надати йому охорону. Це, за його словами, пов’язано із новими обставинами, що виникли у справі, та тиском на комісію.
А професор Лотар Віке з віденської лікарні «Рудольфінерхаус», де лікувався В. Ющенко, в інтерв’ю Бі-бі-сі підтвердив попередні лікарські заяви про те, що аналізи не давали підстави говорити про отруєння. Однак він також сказав, що не може заперечити таку можливість. Свою офіційну позицію у справі «Рудольфінерхаус» висловить на спеціальній прес-конференції.