Останні події, пов’язані з проведенням виборчої кампанії, а надто специфічна їх інтерпретація, дають підстави вбачати у них апробацію намірів зриву виборів і зондування можливої реакції суспільства на такий варіант їх завершення.
Про це свідчать спроби розхитати політичну стабільність в Україні, висмикнути вісь, яка є основою громадянської злагоди, зруйнувати все те, що позитивно вирізняло нашу державу впродовж останніх років.
Є виразні ознаки морального приниження України поза критичну межу, нагнітання серед людей настроїв непевності й безнадії в розрахунку на байдуже чи нейтральне сприйняття ними факту зриву виборів.
Дедалі відчутнішими стають штучне нав’язування поляризації суспільних настроїв, організація протистояння між регіонами, спроби розколу і розсварення країни, провокування зіткнень між кандидатами у Президенти України, посилення взаємної недовіри між ними. Більше того, подекуди їм намагаються відвести роль інструментів у реалізації політичних технологій.
Складовою цих технологій є спроби дезорганізувати роботу Верховної Ради України, виключити її із суспільно-політичного життя, а фактично позбавити народ його законної, визначеної Конституцією трибуни.
За такої ситуації, якщо вибори і відбудуться, з великою ймовірністю можна прогнозувати, що обраний Президент України об’єктивно не зможе виступати загальнонаціональним лідером, не матиме належної суспільної підтримки. Вибори, розіграні за таким сценарієм, закладуть конфліктний вектор розвитку України.
Сьогодні усі державні діячі і політики зобов’язані продемонструвати найвищий рівень відповідальності перед Українським народом.
Найвагоміше консолідуюче слово у цей винятково важливий для нації момент залишається за Главою держави.
Видається на часі і може мати стабілізуюче значення зустріч у Президента України кандидатів у Президенти України, які йтимуть до кінця виборчої кампанії, за участю Голови Центральної виборчої комісії, Голови Верховного Суду України та Голови Верховної Ради України, на якій відбулася б відкрита гласна розмова щодо міри відповідальності кожного за створення всіх необхідних демократичних передумов для вільного волевиявлення українського народу на виборах.
Таке принципове позиціювання всіх, від кого залежить доля виборів, зупинить наростання в суспільстві неконтрольованих процесів, а відтак зніме загрозу для майбутнього України, забезпечить дальший її поступ шляхом демократії.