На позавчорашньому брифінгу речник Генпрокуратури Сергій Руденко поінформував про останні новини в розслідуванні і застарілих, і свіжих резонансних справ. Найперше факт замаху на життя кандидата в Президенти Віктора Ющенка досліджуватиме не СБУ, як спочатку планувалося, а відомство Геннадія Васильєва.
За словами Сергія Руденка, матеріали справи вже передано в ГПУ — «для об’єктивності і повноти розслідування». Після того, як факт вечері Віктора Ющенка в компанії керівників Служби безпеки напередодні раптового і загадкового захворювання став надбанням широких мас, розслідування справи на вулиці Володимирській викликало б багато, м’яко кажучи, мульких нюансів. Хоча, як стверджує голова прес-служби ГПУ, «це ні про що не свідчить і нічого не доводить. Ліпше, щоб було саме таким чином».
Воно, звичайно, то ліпше, але після скептичних коментарів до історії з отруєнням, на які Генпрокурор Геннадій Васильєв не поскупився на минулій прес-конференції, залишається певний сумнів у «повноті й об’єктивності» розслідування на вулиці Різницькій. Але оскільки іншого нам поки що не дано, доводиться чекати на попередні висновки «важняка» ГПУ, якому доручено справу з «рициновим присмаком». І, звичайно, сподіватися на результати діяльності парламентської слідчої комісії на чолі з колишнім контррозвідником Володимиром Сівковичем.
Ще один — найрезонансніший останніми днями замах в Івано-Франківську. За словами Сергія Руденка, тут «не володіють інформацією про те, яким предметом кидали у Прем’єр-міністра, кандидата в Президенти Віктора Януковича».
— Процесуальні рішення можуть прийматися відповідно до тих фактів, які будуть у справі, — зауважив голова прес-служби і додав, що розслідуванням її займається МВС. За останніми даними, її кваліфікацію поки що не змінили: метання «неопізнаних предметів» розцінюється як хуліганство.
Ще одна цікава подробиця стосується «архівної» справи Гончарова. Сергій Руденко підтвердив інформацію про затримання одного з інспекторів режиму і охорони Лук’янівського СІЗО, де загадково помер колишній убозівець-перевертень, автор відомих «посмертних» листів Ігор Гончаров. Щоправда, крім констатації факту, що інспектор затриманий у рамках кримінальної справи за фактом перевищення посадових повноважень і завдання екс-офіцеру міліції тілесних ушкоджень, інших «таємниць слідства» нам не розсекретили.
Речник ГПУ згадав і про справу Пукача — начальника «наружки», що вела спостереження за Георгієм Гонгадзе, а потім знищила всі речдокази цього. Тепер постає запитання, зізнався пан Руденко, «яким чином можна встановити обставини зникнення документів»? Напевно, тільки це питання заважає слідству ознайомити нас з відповіддю про обставини зникнення самого Гонгадзе?