Нині в Євпаторії триває 10-й, ювілейний, фестиваль дружин юних пожежників (ДЮП), в якому беруть участь 27 команд з усіх регіонів України. Фестиваль проводять за підтримки Добровільного пожежного товариства, Міністерства з надзвичайних ситуацій України, Міністерства освіти і науки, Міністерства сім’ї та молоді і Міністерства культури.

Щоб потрапити сюди, діти повинні були пройти багатоетапний конкурсний відбір. Спочатку на рівні шкіл, потім — районів і насамкінець — області. Тож до Євпаторії приїхали найкращі. Однак, за словами прес-секретаря Міністра з надзвичайних ситуацій Олега Венжика, метою фестивалю не є обрання якоїсь однієї команди, котру назвуть найкращою. Головне те, що тут діти зможуть познайомитися, показати свої здібності в пожежно-рятувальній справі і, звичайно, відпочити!

Однак, крім, здавалося б, простого завдання фестивалю — познайомити юних пожежників з усієї України, провести конкурси — є й інші: навчити дітей бережно ставитися до життя, виконувати правила протипожежної безпеки, поведінки на воді, під час стихії. Важливо, щоб діти зрозуміли — розпалювати вогнище в лісі для забави небезпечно. І пояснили це своїм батькам. Олег Венжик, розповідаючи про те, як народилася ідея цього фестивалю, зазначив, що причиною виникнення 90 відсотків пожеж є так званий «людський чинник»: необережність поводження з вогнем, нехтування елементарних правил безпеки. Тому МНС випробувало багато методів навчання населення: від розмов до публікацій у пресі. Але ці методи себе не виправдали. Виявилося, що найефективніший спосіб — навчання протипожежної безпеки дітей.

Так, нині в усіх школах введено предмет «Безпека життєдіяльності людини». А ті діти, яких пожежно-рятувальна справа особливо цікавить, мають можливість прилучитися до руху дружин юних пожежників. Уже сьогодні цей рух охоплює 12 тисяч шкіл. І об’єднує близько півмільйона школярів віком від 10 до 16 років.

Присутній на відкритті фестивалю Міністр з надзвичайних ситуацій України Григорій Рева сказав: «Десять років поспіль ми проводили з дітьми фестивалі ДЮП. Зараз намагаємося поліпшити програму. Адже нині МНС займається не лише гасінням пожеж, а й піротехнічними роботами, знешкодженням вибухівки часів Другої світової війни, гірничо-рятувальною справою, рятуванням на воді. Тому програма ДЮПу цьогоріч розширена, щоб юні рятівники приходили на допомогу своїм друзям у будь-якій ситуації. Приклади героїчних вчинків дітей вже маємо. Нещодавно другокласник врятував свого товариша».

Отож, схоже, професія пожежника-рятувальника знову стає модною. І нехай не всі учасники фестивалю вступатимуть до Львівської чи Черкаської академії цивільної безпеки або Академії цивільного захисту. Проте всі вони знатимуть, як правильно поводитися в надзвичайних ситуаціях, і ставитимуться до цього серйозно. Хотілося б, щоб до голосів дітей прислухалися і дорослі, які нехтують елементарними правилами захисту життя. Згідно зі статистичними даними, цьогоріч в Україні від пожеж, отруєнь алкоголем та грибами, надзвичайних ситуацій загинуло 72 тисяч чоловік.

Євпаторія.

P. S. Поставивши крапку після останнього речення, автор цих рядків знайшла на дверцятах номеру план евакуації в разі пожежі і вперше в житті почала його вивчати.