Депутатська фракція Народно-демократичної партії та Партії промисловців і підприємців України вважає за потрібне зробити заяву щодо політичної ситуації в державі, яка з наближенням виборів Президента України набуває дедалі загрозливіших рис конфронтації, характеризується проявами екстремізму, намаганнями дестабілізувати суспільне життя.
Перші тижні роботи Верховної Ради VІ скликання засвідчили, що деякі політичні сили намагаються перенести це протистояння в сесійну залу Верховної Ради України.
Депутатська фракція НДП-ПППУ нагадує, що парламент як представницький інститут народовладдя і вищий законодавчий орган держави є головним елементом демократії, важливим чинником сталості політичної системи, фактором ефективного функціонування всіх державоутворюючих складових.
Наріжним каменем сучасного парламентаризму є структурованість законодавчого органу, наявність парламентської більшості і меншості, цивілізованих засад їх співіснування, політичної відповідальності партій і блоків за діяльність коаліційних утворень.
Досвід функціонування парламентської більшості у Верховній Раді України четвертого скликання, а також останні події переконливо довели, що необхідно шукати нові підходи до засад її створення, методів формування, принципів керівництва, механізмів вироблення і прийняття рішень.
Депутатська фракція НДП-ПППУ констатує, що спроби скористатися ситуацією в парламенті на користь вузькопартійних чи особистих політичних інтересів, намагання штучно загострювати відносини серед народних депутатів і депутатських фракцій призводять до гальмування законодавчого процесу — головного покликання Верховної Ради, і, як наслідок, до стримування політичних та конституційних перетворень в Україні, ставлять під сумнів реалізацію життєво важливих соціальних програм.
Депутатська фракція НДП-ПППУ завжди підтримувала ідею громадянського компромісу і стабільності. Ми і тепер готові до політичного діалогу з усіма демократичними силами. Ми за побудову відносин на позиціях політичної прогнозованості, прозорості і публічності.
Для цього необхідно, відклавши всі амбіції і кривди, продовжити пошук компромісів, знайти надійну платформу для спільних дій. Депутатська фракція НДП-ПППУ звертає увагу, що в цих складних умовах стабільність функціонування суспільного механізму багато в чому залежить від послідовного виконання державними органами, їх посадовими особами вимог Конституції і законів України, деполітизації діяльності всіх суб’єктів, наділених владними повноваженнями, політичної стриманості і відповідальності лідерів партій і об’єднань громадян.
Депутатська фракція НДП-ПППУ закликає інші політичні сили, всіх своїх колег по Верховній Раді України, увесь український народ не допустити подальшого загострення громадсько-політичної ситуації в країні, зробити все можливе, щоб чергові президентські вибори і передавання влади відбулися мирним шляхом, прозоро і чесно, відповідно до волевиявлення виборців!
 м. Київ, 22 вересня 2004 р.