Розпочався триденний візит делегації Тимчасового комітету ПАРЄ зі спостереження за президентськими виборами в Україні
З переговорів у Верховній Раді розпочала свій візит в Київ делегація Тимчасового комітету ПАРЄ зі спостереження за президентськими виборами в Україні на чолі з Доросом Крістодулідесом. Після зустрічі з Головою ВР Володимиром Литвином, яка тривала на годину більше запланованого часу, пан Крістодулідес зробив коротку заяву для преси. Він зазначив, що члени делегації «дуже задоволені тією інформацією», яку їм надав Володимир Литвин. «Ми також дуже задоволені тим, що поради з боку Ради Європи Верховна Рада взяла до уваги. Ми сподіваємося і віримо, що вибори в Україні пройдуть повністю демократично, прозоро, і українські люди зможуть вільно зробити свій вибір», — сказав член Тимчасового комітету ПАРЄ.
На думку Володимира Литвина, «демократичні вибори потрібні не для Європи і не для світу, а в першу чергу для самої України». «Ми вітаємо створення Тимчасового комітету ПАРЄ зі спостереження за президентськими виборами, оскільки його мета збігається з зусиллями самого парламенту із здійснення чесних і прозорих виборів», — заявив голова українського парламенту. Про це повідомив журналістам прес-секретар Ігор Сторожук, зазначивши, що під час переговорів Володимир Литвин поінформував гостей про напрями роботи Тимчасової спеціальної комісії з моніторингу за виборами, створеної в українському парламенті. Сам факт її створення було сприйнято неоднозначно. Однак В. Литвин висловив упевненість, що діяльність цієї ТСК, яка здійснюється відповідно до чинного законодавства, буде ефективна і спрямована на розгляд принципових речей.
Щодо організації самих виборів, то Володимир Литвин вважає, що ВР має здійснювати парламентський контроль, «жодним чином не втручаючись в організаційно-технічні питання». ВР та її комісія не повинні, переконаний глава парламенту, розглядати скарги і звернення, оскільки це прерогатива ЦВК, а мають виробляти певні рекомендації і звернення до тих інституцій, які спрямовують свою діяльність на конкретне втілення закону про вибори.