Точніше — серед підприємств, на яких працюють більше п’яти тисяч працівників. Таке визнання ЗАЗ отримав на ІV Всеукраїнському конкурсі, про який «Голос України» вже писав
Найбільший в Україні автомобільний виробник, як відзначили організатори конкурсу, не лише вдало збільшував обсяги виробництва і розширював модельний ряд автомобілів, що сходять з його конвеєрів, а й, відповідно, створював тисячі робочих місць. Які, звісно, порожніми не лишалися.
У 2003 році і в першій половині цього року підприємство істотно розширило всі ланки виробництва, збільшивши його обсяги. Природно, разом з їх нарощуванням зростала й кількість зайнятого населення.
Так, станом на 1 серпня 2004 року в ЗАТ «ЗАЗ» працює майже вісімнадцять тисяч співробітників, що на 25 відсотків більше, ніж на початку серпня 2003 року. А середня заробітна плата збільшилась у півтора разу, і становить нині майже тисячу гривень на місяць. Високі для цього регіону зарплати — не єдине, що заохочує працювати на підприємстві. Керівники, інженери, майстри і навіть звичайні робітники навчаються і підвищують свій кваліфікаційний рівень. Що характерно — переважно за кордоном. Упроваджуючи нові цехи з виробництва у Запоріжжі німецьких автомобілів, керівництво заводу вже відправило 77 фахівців на автомобілебудівні підприємства Німеччини, Польщі та Бельгії, де вони знайомилися з технологіями, використанням обладнання тощо. Ще однією вагомою складовою соціальної програми є навчання персоналу, що проводиться відповідно до вимог міжнародної системи менеджменту якості, сертифікованої європейським «Бюро Веритас» за стандартами ІSO 9001 2000. Щороку в учбовому центрі підприємства навчаються більш як п’ять тисяч співробітників, а за перше півріччя 2004 року — більш як 2,5 тис. співробітників, що на 5 відсотків більше, ніж за такий період минулого року. Із створенням всеукраїнської асоціації «Профтехавто» учбову базу підприємства модернізують для поліпшення виробничого навчання кадрів автомобільної промисловості України.
Приємно, що працівники можуть не лише навчатися, а й мають належний соціальний захист. В лікувально-оздоровчих центрах заводу, базах відпочинку та в дитячих таборах у першій половині цього року відпочивали та лікувалися майже дві тисячі співробітників, у тому числі більш як вісімсот їхніх дітей. Крім того, з метою раціональнішого та ефективнішого лікування співробітників — для забезпечення якісного виконання виробничої програми —керівництво заводу започаткувало програму медичного страхування співробітників спільно з ЗАТ Українська Страхова компанія «Гарант-Авто». На сьогодні в компанії застраховано більш як тринадцять тисяч співробітників, та вже відшкодовано страхових випадків на суму 473 тисячі гривень.
Примітно, що робочі місця створюють не лише на самому заводі, а й на інших підприємствах автомобільної галузі — адже близько 50 відсотків автомобільних комплектувальних та запчастин — вітчизняного виробництва. Усі підприємства не лише автомобільної галузі, а й суміжних, — металургійної, електронної, нафтохімічної галузей — отримали поштовх ще й завдяки прийняттю закону «Про розвиток автомобільної промисловості України». ЗАЗ сьогодні співпрацює з 772 постачальниками, у тому числі 597 — українськи підприємства, 230 із них — у Запорізькій області.
Діяльність заводу, з конвеєра якого сходять автомобілі українських та іноземних марок, давно стала запорукою економічної та соціальної стабільності цілого регіону. Останніми роками, з активним розвитком виробництва, його роль значно посилилася. З минулого року на заводі відбувається масштабна реконструкція виробничих площ. Уже цьогоріч підприємство ввело в експлуатацію більш як 15 тисяч кв. м виробничих площ. Але показники зростання обсягів виробництва (215 відсотків протягом року) дають зрозуміти: ЗАЗ сьогоднішніми цифрами не обмежиться.