Під Судаком у дегустаційній залі перед входом на завод «Архадересе» (давньогрецькою й тюркською мовами: стародавні підвали у скелях) відкрито музей історії унікального виноробного підприємства.
Тут — у колисці вітчизняного виноробства, можна ознайомитися з давніми й сучасними секретами мистецтва виготовлення витончених напоїв із виноградних грон рідкісних, стародавніх добірних сортів, які зростають лише в Сонячній (Козській) долині. Її вважають батьківщиною вітчизняного виноградарства й виноробства.
Експонати ведуть свій родовід від часів стародавніх греків, архівних матеріалів заснування заводу в 1888 році патріархом кримського виноробства Левом Голіциним до сучасних здобутків творців елітних напоїв, унікальні якості яких відтворити в інших місцях не може ніхто. Завдяки професіоналам «Архадересе», котрі проводять тут екскурсії й дегустації, музей став ще одним активним пропагандистом культури винопиття, хранителем й розповсюджувачем унікальних фактів про тонкощі мистецтва виноградарства й виноробства, які зберегли у віках усі численні народи, що заселяли південно-східне узбережжя Криму.
Усі бажаючі можуть дізнатися, як насолоджувалися якістю місцевих вин ще стародавні греки, що жили на мисі Меганом у тодішньому місті Афінеон (1V ст. до н. е.). Як у середні віки Сонячна долина, древня Козія, стала одним з найвідоміших районів світового виноробства. Як наш земляк — граф Кочубей — міністр внутрішніх справ за царювання Олександра І, відкрив у цій чарівній спекотній місцині перше в Російській імперії училище виноградарів і виноробів. Як за десять років невтомної праці у скелях було вирубано унікальні галереї — винні підвали «Архадересе», на спорудження яких витрачено понад 1 мільйон 200 тисяч золотом. Але й віддача не забарилася. Вина, які тут почали виробляти, відразу ж помітили у всьому світі, відзначили найвищими нагородами на престижних виставках у Києві, Парижі, Лондоні, Льєжі й Афінах, вони стали прототипом й еталоном виробництва й витримки десертних й міцних вин для всіх наступних заводів Криму й Півдня України.
У підвалах «Архадересе» збереглася й старовинна плита із зображенням фамільного герба давнього власника цих земель: викарбуваний орел «чернігівської печатки». Стародавній герб Чернігова прикрасив етикетки всіх найдобірніших напоїв із виноградників «Архадересе», як і вони — став відомим у всьому світі.
Зібрані матеріали такі унікальні, що викликають цікавість та стають у пригоді й професіоналам виготовлення вин. Адже місцеві майстри догляду за виноградниками діляться тут секретами того, як домогтися, щоб протягом століть пропечені сонцем й рясно политі потом трударів плантації зберегли вірність своїм унікальним аборигенним сортам. Вони кажуть: щоб стати прекрасною, лоза повинна страждати й міцнішати, а трударі втомитися, плекаючи її. Адже зробити чудове вино — це мистецтво, а воно — це завжди тяжка праця. Саме так, крізь віки, старанним доглядом склалися диво-плантації цих приморських долин. Нагадують, що давнє мистецтво виноградарства й виноробства, вдосконалене поколіннями наших земляків, — це незаперечне свідчення рівня цивілізованості країни. До нового року відвідини музею унікальних напоїв будуть безплатні, як і перші дегустації.
Кожна з дегустацій — це свято, зустріч з яскравими, неповторними зразками, створеними майстерними виноробами. Але лише за умови дотримання багатьох правил культурного споживання напоїв, вироблених не одним поколінням тонких цінителів, фахівців й учених. У затишних, прекрасно оформлених дегустаційних залах «Архадересе» можна сповна оцінити неповторні якості вин Сонячної долини. Тут можна дізнатися, як відрізнити на смак і вигляд від надто поширеної нині біди-пошесті масового фальсифікату благородну мадеру, червоні й білі портвейни, цілющі десертні вина-унікуми «Чорний доктор», «Чорний полковник», назви яких походять від імені винограду. Та навіть поряд з ними пальму першості на найпрестижніших міжнародних конкурсах й дегустаціях традиційно отримують не менш рідкісні марки вин — «Сонячна долина», «Сурож», «Золота фортуна», пріоритет виготовлення яких теж належить винятково заводу «Сонячна долина». Їх також готують з благородних сортів винограду. Причому аборигенні сорти надають винам відтінків неповторного аромату з присмаком східних екзотичних фруктів, європейські підкреслюють вишуканість і гармонію. А кам’янисті грунти містять чимало кременю, присутність якого — ознака отримання витончених вин.
Усі понад 10 назв і видів десертних і марочних напоїв витримують у тиші й спокої підземель, обов’язково в дубових бочках і лише в постійній температурі не менш як три роки. Саме за цей відрізок часу різні вина набувають чарівної краси то темних, то сонячно-бурштинових тонів.
Ці вина здатні творити дива оздоровлення: зарубцьовують ушкодження шлунку, виводять токсини, тонізують, дають чудові результати у разі перевтоми, відновлення енергетичного потенціалу організму, їх застосовують як чудовий профілактичний і терапевтичний засіб, навіть... як протиотруту від укусів змій.
— Головним завданням виноградарів й виноробів старовинного підприємства у щоденній невсипущій праці залишається збереження класичних вітчизняних традицій та щонайвища якість вина, — каже відомий винороб, автор багатьох патентів власне винайдених сортів вин і способів їх виробництва, доктор економічних наук, академік Міжнародної академії виноградарства й виноробства та Української технологічної академії, директор заводу «Сонячна долина» Ревазі Рубенія. Серед відомих у світі понад 10 тисяч сортів винограду, більшість з яких використовують для виготовлення вина, кримські сорти цієї місцевості належать до найчудодійніших і цілющих. Бо якість вина визначається не лише сортом і кліматом, а й досвідом, майстерністю й інтуїцією та фантазією винороба. На найпрестижніших міжнародних конкурсах і дегустаціях вина Сонячної долини удостоєні майже шістдесяти золотих й тридцяти срібних медалей, нагороджені багатьма кубками Гран-прі. Навіть на аукціоні «Сотбі» в Англії «Чорний доктор» незмінно займає перші місця. Головне правило, щоб отримувати насолоду від вина, — міра його споживання, адже наше життя надто коротке й безцінне, щоб пити кепські напої. Міцнішає Україна, тож унікальні вина Сонячної долини переходять у ранг повсякденних. Приємно, що наше життя дедалі частіше прикрашають вишукані, розкішні вітчизняні трунки, які заслужено вважаються одними з кращих у світі.
...Тут переконуєшся: саме поєднання своєрідного характеру чарівної Сонячної долини з її вічним ніжним букетом пахощів, які розносить морський бриз, зберігаючи витончені тони, набуті винами у процесі витримки у стародавніх підвалах, безнастанна праця і творчість роблять ці напої такими неповторними, досконалими й улюбленими у справжніх цінителів, даруючи людям сили, здоров’я й довголіття.
Крим.