Дорогі співвітчизники!
У вересні минає 60 років від початку виселення етнічних українців з території Польщі.
На своєму історичному шляху український народ зазнав багато трагічних випробувань. Серед них і сумнозвісні події 1944—1946 років.
Улітку 1944-го керівництво Радянського Союзу розробило план переселення українців з Холмщини, Підляшшя, Надсяння та Лемківщини в Україну, а поляків — з території Західної України в Польщу.
Близько півмільйона мешканців одвічно українських земель на польській території були відірвані від своєї батьківщини. На виконання спецоперації було кинуто радянські та польські «переселенські комісії», військові підрозділи, каральні й адміністративні органи. На жаль, долучилися до цього і загони польського підпільно-партизанського руху.
Реалізоване комуністичними режимами Радянського Союзу та Польської Народної Республіки виселення українців з території Польщі завдало непоправної шкоди українській нації як етнічній та політичній цілості. Це було одне з наймасовіших примусових виселень за національною ознакою, здійснених у часи сталінщини.
Ця операція призвела до фактичного знищення української культурної спадщини — всього того, що свідчило про присутність українства на польській території.
Президент України  Леонід КУЧМА.