Установче засідання Парламентської асамблеї ГУУАМ (Грузія, Узбекистан, Україна, Азербайджан і Молдова), що відбулося вчора, Голова Верховної Ради Володимир Литвин назвав історичною подією. 

На прес-конференції, яку після закінчення установчого засідання ПА ГУУАМ дали його учасники, було наголошено про важливу роль асамблеї в розвитку міжпарламентських відносин між країнами — членами ГУУАМ. ПА 

ГУУАМ насамперед покликана створити умови для економічного співробітництва Грузії, України, Узбекистану, Азербайджану і Молдови, зміцнити регіональну безпеку цих країн.

Володимир Литвин підкреслив готовність Верховної Ради України сприяти розвитку всебічного співробітництва і разом з колегами з країн — членів ГУУАМ працювати над уточненням і актуалізацією правової бази цього співробітництва.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, Голова Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки Муртуз Наджаф огли Алескеров, Голова Парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе, Заступник Голови Парламенту Республіки Молдова Михайло Камерзан підписали Декларацію про створення парламентської асамблеї ГУУАМ. Завдання новоутворення, ініціатором якого виступила Україна, в офіційних документах визначені як сприяння удосконаленню законодавчої бази в галузі розвитку торгово-економічного, культурного і політичного співробітництва, включаючи імплементацію рішень, прийнятих на зустрічах глав держав ГУУАМ. А також сприяння зміцненню і розвитку демократичних інститутів у країнах ГУУАМ. Ще одна мета асамблеї — сприяти розвитку співробітництва ГУУАМ з міжнародними і регіональними організаціями.

Бюро асамблеї складається з глав національних парламентських делегацій. Асамблея включає три комітети: з політичних і правових питань, торгово-економічних, з питань науки, культури й освіти. Ну а свої зустрічі парламентарії країн ГУУАМ проводитимуть один раз на рік.

До початку роботи асамблеї В. Литвин провів зустрічі із заступником Голови парламенту Республіки Молдова Михайлом Камерзаном і Головою парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе.

Як повідомив журналістам прес-секретар глави ВР Ігор Сторожук, на переговорах з делегацією Молдови відбувся обмін інформацією про роботу парламентів двох країн. У Кишиневі щойно відкрилася осіння сесія і попереду у молдовських депутатів парламентські вибори, а в Києві в центрі уваги — бюджетний процес. Інформуючи про це гостя українського парламенту, Володимир Литвин підкреслив, що «процес буде непростим». Під час зустрічі відзначалася необхідність активнішого міжпарламентського співробітництва.

Сторони торкнулися і цілої низки проблемних питань. Зокрема, шляхів врегулювання Придністровського конфлікту, поліпшення співробітництва в прикордонній і митній сферах, розв’язання проблем нацменшин. Стосовно питання Наддністрянщини Володимир Литвин відзначив, що з цього приводу є чітка позиція української держави, «ми дотримуємося міжнародних норм про цілісність держави Молдова, і треба і можна вирішувати всі проблеми мирним шляхом».

Особливу увагу було приділено питанню української діаспори в Молдові, де проживає майже 12 відсотків українців. Йшлося про необхідність збільшення кількості українських шкіл. Михайло Камерзан заявив, що не бачить для цього жодних перешкод. Глави парламентів України і Молдови також домовилися про проведення спільного засідання парламентських груп дружби для того, щоб вони підготували коло питань, які можуть вирішити парламентарії, а також таких, за якими депутати можуть рекомендувати, як оптимально знайти їх розв’язання, зважаючи на захист державних інтересів і не зачіпаючи при цьому прав кожного громадянина.

На зустрічі з Володимиром Литвином Голова парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе заявила: «У наших парламентів є і бажання, і можливості сприяти зміцненню зв’язків між нашими народами, розвитку співробітництва між державами». Пані Бурджанадзе додала, що в Тбілісі дуже цінують відносини з Україною. Під час цієї зустрічі сторони також здійснили обмін думками про внутрішньополітичні процеси, що проходять у країнах, і про роль і діяльність парламентів, підкреслили обопільну зацікавленість в активізації міжпарламентських зв’язків.

Особливу увагу Володимир Литвин і Ніно Бурджанадзе приділили попередньому обговоренню діяльності ПА ГУУАМ, засідання якої відбулося одразу після двосторонньої зустрічі.