Попри очевидне несприйняття відомими пропрезидентськими політиками створення парламентської Тимчасової комісії з питань моніторингу реалізації законодавства про вибори Президента України ця комісія демонструє свою живучість. У середу відбулося її установче засідання, на якому окрім традиційних організаційних питань ішлося про стратегічні речі. Наприклад, про можливість зважити на зауваження моніторингового комітету ПАРЄ і таки допустити до безпосереднього офіційного контролю за виборчими перегонами українські громадські організації — як спостерігачів. За словами керівника комісії Голови Верховної Ради Володимира Литвина, вже наступного пленарного тижня вони мають намір зробити аналіз пропозицій з приводу внесення відповідних змін до закону про вибори президента держави.
Напрями моніторингу нинішніх президентських перегонів, які, за останнім зізнанням чинного глави держави у Павлограді, будуть найбрудніші за всю історію виборів, визначені вересневою постановою ВР про створення цього тимчасового органу, а тому залишилося їх конкретизувати. На засіданні вирішено створити чотири робочі групи. Перші дві моніторитимуть чи не найодіознішу нині проблему — виконання вимог закону про вибори глави держави у частині дотримання принципу рівних умов проведення передвиборної агітації кандидатами з використанням ЗМІ усіх форм власності та придивляться до законодавчого забезпечення президентських виборів. Дві інші з’ясовуватимуть практику формування територіальних виборчих комісій і стан готовності до проведення голосування доленосного 31 жовтня (нарікання на проблеми з транспортом, примішеннями тощо), а також практику розгляду скарг з приводу порушень вимог Закону «Про вибори Президента України». Зрозуміло, що все це, як запевнив Володимир Литвин, робитимуть без втручання у технологічний процес виборів, через вивчення дієвості чинних законодавчих норм стосовно виборів і напрацювання пропозицій для зміни тих із них, які виявилися «неживучими». Керівник парламенту наголосив, що ідеться про так звані «точкові» зміни, щоб не поламати правил гри у процесі гри». Присутнім на засіданні представникам ЦВК, СБУ, МВС, Генпрокуратури, як то кажуть, було що «мотати на вус». Чого не скажеш про посланців до комісії від «Трудової України» і фракції СДПУ(о), які не з’явилися на засідання.
Але кворум був — з 12 членів на засідання прийшли 9. Заступником голови моніторингової комісії обрали представника фракції НДП Віталія Олуйка, секретарем — соціаліста Михайла Мельничука.