На півострові існує до тридцяти релігійних ісламських громад, що не підлягають Духовному об’єднанню мусульман Криму, зазначено на Першій релігійній конференції в Сімферополі «Іслам і справедливість», яка почала свою роботу 20 вересня.
Близько 400 представників мусульманських громад і об’єднань та закордонних гостей обговорюють питання недопущення в духовне життя кримських сповідників ісламу псевдовчень й хибних вірувань, які це релігійне вчення відторгає споконвіку. Підставою для серйозної розмови на цю тему стала поява на півострові певних елементів деструктивної діяльності прибічників і активістів радикальних «автономних» «доморощених» організацій.
— Серйозної шкоди від них ще немає, — зазначив муфтій Криму Аджі Еміралі Аблаєв. Але вони активізують свою роботу. Зокрема, заборонена у світі й ісламських державах як терористична й злочинна — «Хізбут-Тахрір», прибічників якої, за деякими оцінками, налічено на півострові від 500 до 600 «сфанатизованих молодих душ».
До речі, днями стурбованість її діяльністю в регіоні, де «автономні громади, що керуються рішеннями своїх зарубіжних сектантських наставників, становлять десяту частину від загальної кількості зареєстрованих у Криму мусульманських організацій», висловив у своїй звітній доповіді під час роботи третьої сесії курултаю — національного з’їзду кримських татар — і народний депутат України, голова меджлісу Мустафа Джемілєв. За його словами, члени саме цієї організації після початку війни в Іраку розповсюдили в Криму листівки з погрозами проти тих, хто підтримав дії США, в тому числі й проти... керівництва меджлісу.
— Вони вже стали диктувати свою волю Духовному управлінню мусульман Криму, ображати й принижувати муфтія, вимагати, щоб на ті чи інші посади в Духовному управлінні призначали їхніх людей, — наголосив лідер кримських татар. Та повідомив, що чисельність послідовників іншої нетрадиційної форми ісламу — ваххабітів, за деякими даними, становить на півострові кілька сотень. — Ці трохи відрізняються від «хізбутчиків» і навіть з ними нині в дещо натягнутих стосунках, — відзначив М. Джемілєв. — Та вони також не визнають ні закон, ні муфтіят, ні інші виборні органи.
Між тим, наголосив на конференції муфтій мусульман Криму, члени «Хізбут-Тахрір» — то, в основному, заблукана молодь, яку штовхають в радикали факти несправедливості й нерівності в суспільстві. Таких юнаків і дівчат потрібно переконувати, наставляти на істинний шлях, насамперед учити вдумливіше та розважливіше читати й вивчати Коран. Адже це та подібні угруповання працюють проти кримських татар і проти миру на поліетнічному півострові, вважають у Духовному управлінні мусульман Криму. Саме тому являють небезпеку міжнаціональній злагоді «мембранного» краю. Тож прибічників подібних об’єднань називають розкольниками і закликають кримських татар не піддаватися на їхні провокації та дотримуватися дороговказів муфтіяту. Бо «в ісламі не повинно бути якихось закритих сект, інших таємних течій, як це є в деяких інших релігіях та конфесіях». Тим паче, що формам розповсюдження ісламу, які проповідують члени радикальних течій, вони намагаються надати агресивного характеру. Тому делегати конференції одностайно визнали їх неприпустимими та єретичними. Закликали всіх мусульман до об’єднання зусиль заради збереження і відродження істинних цінностей ісламу.
Учасники конференції «Іслам і справедливість» наголосили: збереження духовної єдності будується на основі принципів толерантності, терпимості й добросусідства стосовно всіх людей без винятку. Застерегли: поява радикальних ісламських течій являє небезпеку привнесення в кримське суспільство релігійної нетерпимості й недовіри. На думку депутатів цього представницького й поважного зібрання, уникнути розколу у кримськотатарській спільноті можна лише за умови сповідання й об’єднання традиційних цінностей мусульман, які в Криму були з давніх-давен віротерпимі.
Крим.