Глава парламенту Володимир Литвин нагородив велику групу народних депутатів України відзнаками Верховної Ради. Під час церемонії нагородження він поділився особистим баченням ситуації в парламенті та своїми переживаннями за долю країни.
— Я не можу зрозуміти логіки, коли депутат обстоює законопроект, але не може його підтримати, бо в нього забрали картку для голосування, — зазначив В. Литвин. — Не можу зрозуміти логіки, коли на голосування ставляться урядові законопроекти, але за них не голосують фракції урядової коаліції.
На думку В. Литвина, у такий спосіб парламент хочуть поставити на коліна. Показати, хто визначає законодавчі процеси, дискредитувати сам парламентаризм. Кожен окремо депутат це чудово розуміє, але як тільки збираються в групи, підкорюються командам. Хіба це нормально, що поважні люди під час голосування змушені ховати очі, бо в них забрали картки, запитує Голова Верховної Ради.
Володимир Литвин висловив здивування з приводу протистояння стосовно створення парламентської комісії з моніторингу за президентськими виборами. Усі телеканали встигли оприлюднити з цього приводу негативний висновок Міністерства юстиції, тоді як з’ясувалося, що Мін’юст такого висновку взагалі не робив. То хіба не зрозуміло, що «виконуються ритуальні танці».
Голова Верховної Ради переконаний, що парламент — це насамперед терпіння, толерантність, компроміс і демократія. Його не можливо переламати. Його можна тільки переконати.