Вечірнє засідання 21 вересня
З таким різким коментарем звернувся до сесійної зали Голова Верховної Ради Володимир Литвин після того, як два законопроекти «Про цінні папери та фондовий ринок» і «Про іпотечні цінні папери», внесені урядом для розгляду як першочергові, не набрали потрібної кількості голосів.
Три основні фракції урядової коаліції «Регіони України», «Трудова Україна» та СДПУ(о) всупереч логіці не підтримали ці важливі законопроекти уряду.
Перший законопроект відправлено на повторне перше читання, та й то завдяки підтримці опозиційних депутатів, другий — узагалі відхилено.
Ось тоді й прозвучав коментар глави парламенту: дано команду окремим фракціям зірвати роботу Верховної Ради, не голосувати. Хочуть знищити парламент руками народних депутатів: якщо не приймаються закони, Верховна Рада неспроможна працювати.
Звертаючись до тих, хто вирішив «бойкотувати» голосування, Володимир Литвин сказав: «Якщо ви зруйнуєте Верховну Раду до президентських виборів, то після виборів до сесійної зали вже ніхто не прийде. Цього не можна допустити».
Розгляд та обговорення наступних питань порядку денного сесії, однак, показали, що загальмувати роботу Верховної Ради не вдалося. Народні депутати прийняли рішення з низки важливих законопроектів, зокрема, про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення осіб льотних екіпажів повітряних суден авіації Товариства Сприяння Обороні України, про загальнодержавну програму «Питна вода України»; про внесення змін до статей Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо надання медичної допомоги) тощо.
Тоді, коли солідарно голосували фракції «Наша Україна», СПУ, БЮТ та КПУ, законопроекти, які розглядали, приймали за основу. 256 голосів, наприклад, набрав проект закону про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо додаткової відпустки). За законопроект про захист тварин від жорстокого поводження проголосували 242 народні депутати. І це за неучасті в голосуванні провладних фракцій.
Але коли фракція комуністів виступала проти законопроекту, його не приймали. Так сталося і з проектом закону про плату за землю, який у результаті набрав 196 голосів і був відхилений. У кулуарах можна було почути, що у Верховній Раді може скластися нова більшість, що парламент у відповідальний момент завжди виступав чинником стабільності в державі і суспільстві.
Продовживши вечірнє засідання на 15 хвилин, народні депутати повністю вичерпали порядок денний і наостанок прийняли спочатку за основу, а потім 239-ма голосами в цілому Закон про внесення змін до деяких законів України (щодо реалізації конституційних прав громадян), який, на думку багатьох парламентаріїв, матиме велике значення для суспільства.
Загалом, із внесених до порядку денного 19 законопроектів розглянуто 18, 9 прийнято в першому читанні.
Ранкове і денне засідання 22 вересня
Відповідно до Регламенту в середу пленарне засідання розпочалося із заяв і звернень народних депутатів. Резонансно прозвучала заява членів фракції НДП—ПППУ Сергія Шевчука, Олега Зарубінського та Володимира Косарського про вихід із парламентської більшості. За словами Сергія Шевчука, головна роль парламенту під час президентських перегонів — забезпечити вільне волевиявлення громадян. Однак блокування роботи Верховної Ради більшістю змушує парламентаріїв визначитися щодо перебування в цьому утворенні», — сказав Сергій Шевчук.
Народні депутати перейшли до обговорення питань порядку денного. Першим розглядали проект закону про військово-технічне співробітництво з іноземними державами. Доповідав перший заступник міністра промислової політики Валерій Казаков. Запропонований урядом законопроект спрямований на підвищення науково-технічного потенціалу оборонної промисловості. Передбачається, що його впровадження має збільшити надходження до держбюджету і дасть змогу створити нові робочі місця на підприємствах оборонного комплексу. Про необхідність прийняти законопроект говорив і співдоповідач — голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Георгій Крючков, відзначаючи, правда, що документ має дещо загальний характер і потребує доопрацювання під час другого читання. Однак фракції більшості продовжують не брати участі у голосуванні і законопроект не набрав необхідної кількості голосів. Така само доля спіткала інший урядовий законопроект, що стосувався організації оборонного планування.
Після цього головуючий оголосив 30-хвилинну перерву. Після її закінчення народні депутати повернулися до розгляду законопроекту про організацію оборонного планування і прийняли його у першому читанні.
Сесія також ухвалила у першому читанні загальнодержавну програму патріотичного виховання молоді на 2004—2008 роки.
Було оголошено про утворення нової фракції «Єдина Україна», до якої увійшло 17 народних депутатів. Очолив її Богдан Губський. Поінформовано також про входження Юрія Артеменка до фракції «Наша Україна».
Колеги щиро привітали народних депутатів Рефата Чубарова і Сергія Дорогунцова з днем народження. Побажали доброго здоров’я, добра, благополуччя.
Олена ГОРБУНОВА.