Відповів на пряме запитання керівник парламентської фракції НДП та ПППУ Валерій Пустовойтенко під час зустрічі з журналістами.
У розмові взяла участь уповноважений представник фракції народний депутат Людмила Супрун.
Валерій Пустовойтенко розповів про враження від міжнародної конференції «Україна на шляху до зрілої демократії», що відбулася у Вашингтоні. Відзначивши високий рівень зібрання за участю заступника державного секретаря США, сенаторів, відомих політиків тощо, Валерій Пустовойтенко зауважив, що з-поміж багатьох тем, які обговорювали на конференції, провідною все-таки була тема президентських виборів.
Відчувалася глибока зацікавленість американців, щоб вибори Президента України відбулися на демократичних засадах, гласно, прозоро і відповідали волевиявленню населення.
Лунали й перебільшення на межі із залякуванням, сказав Валерій Пустовойтенко. Якщо вибори визнають недемократичними, щодо України можуть застосовуватися санкції: наприклад, закриття банківських рахунків, проблеми з візами, інші економічні, дипломатичні та політичні впливи. Разом з тим, відзначив Валерій Пустовойтенко, конференція засвідчила, що на міжнародній арені Україна займає міцні позиції, державу нашу поважають, належно оцінюють її геополітичну роль у регіоні. Відтак завдання українських політиків — зміцнювати і поширювати міжнародні зв’язки України, — переконаний народний депутат.
Валерій Пустовойтенко вважає, що загальмована політична реформа має обов’язково відбутися, і пропонує для її прискорення утворити Конституційну асамблею. Потрібно, попри президентські перегони, обговорювати і приймати Держбюджет-2005. Чільні керівники фракції також переконані, що дії уряду з підвищення пенсій — це правильний і необхідний крок соціального захисту найбіднішого прошарку населення — пенсіонерів.
— Координаційна рада об’єднання демократичних сил «Разом заради майбутнього», — сказав Валерій Пустовойтенко, — виступає за перемогу кандидата у Президенти від більшості Віктора Януковича, нині всю діяльність перенесли у регіони і робимо все для того, щоб наші громадяни не стали ворогами.
Керівник фракції НДП—ПППУ повідомив, що народні депутати, які входять до фракції, одностайно підтримали пропозицію про створення Тимчасової слідчої комісії з розслідування обставин отруєння Віктора Ющенка. Зі свого боку, він побажав В. Ющенкові найшвидшого одужання і пожалкував, що, будучи прем’єр-міністром, той за півтора року жодного разу не запросив його, як екс-прем’єра, до Кабміну.