Наукова та освітня галузі державного управління як фактори його розбудови
Проблематика управління суспільством традиційно належала до предметних рамок юридичних, філософських, політичних, соціологічних та економічних наук, що обмежувало ґрунтовне дослідження специфіки державного управління вітчизняною наукою. 
Специфіка державного управління, порівняно з іншими видами соціального управління, наприклад, управління виробництвом, визначається насамперед унікальністю об’єкта, яким виступає суспільство в цілому, пов’язаний із цим значний масштаб такої діяльності та її складність; монопольний характер на встановлення державою норм права; значний вплив політичних факторів на рішення органів управління. Тому абсолютно логічним зв’язком з’ясування предметного поля проблем інституту державного управління, розроблення специфічних для нього інтегрованих наукових підходів їх дослідження, формування відповідного категоріального та понятійного апарату стало теоретико-методологічне обґрунтування виокремлення наукової галузі «Державне управління». Зазначена робота виконана колективом теоретиків і практиків державного управління у складі В. Лугового, В. Князєва, Б. Кравченка, В. Куценка, П. Назимка, Н. Нижник, О. Оболенського, І. Розпутенка, Д. Табачника, В. Яцуби у форматі циклу робіт під назвою «Теоретико-методологічне обґрунтування та практичне запровадження освітньої і наукової галузей «Державне управління». Актуальність напрямів наукових досліджень, проведених у циклі робіт, зумовлена нагальною потребою розв’язати у стислий історичний перехідний період суспільного реформування в Україні проблему створення інституту державного управління, забезпечити його ефективне функціонування та розвиток як визначального чинника державотворення і соціального прогресу.
Теоретико-методологічний доробок зазначеного колективу провідних учених забезпечив координацію пріоритетних напрямків науково-дослідної роботи в науковій галузі «Державне управління», сприяв оптимізації функціонування науково-дослідних структур. Особливо важливим результатом наукових досліджень у рамках циклу робіт є зародження, становлення і повноцінна діяльність наукової школи галузі «Державне управління». Тут мається на увазі створення Національної академії державного управління при Президентові України як головного державного вищого навчального закладу в загальнонаціональній системі підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування, а також створення регіональних інститутів державного управління у містах Дніпропетровську, Львові, Одесі, Харкові.
Велике значення має розроблена в циклі робіт організаційно-правова концепція кадрового забезпечення державного управління в умовах трансформації українського суспільства.
Практичне запровадження цієї концепції пов’язане з розвитком освітньої галузі державного управління. Теоретико-методичне обґрунтування та практичне запровадження освітньої і наукової галузей «Державне управління» є актуальним для розвитку загальнодержавної системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування. Значущість теоретико-методологічного обґрунтування та практичного запровадження освітньої галузі державного управління усвідомлюється фактами, що ця галузь охоплює 10 провідних вищих навчальних закладів України, розгорнуту навчальну мережу з 23 регіональних центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ та організацій, а також понад 60 галузевих навчальних закладів післядипломної освіти. На теоретико-методологічному підґрунті циклу робіт запроваджено механізм ліцензування та акредитації цих навчальних закладів в освітній галузі державного управління. З метою становлення й розвитку навчальних закладів освітньої галузі «Державне управління» у циклі робіт розроблено науково-методичне й організаційно-правове забезпечення, а для навчального процесу підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації розроблено теоретичні поняття і практичні рекомендації щодо сутності державно-управлінських відносин, особливостей та відмінностей їх реалізації у системі інститутів демократичної держави, а також поняття механізму державного управління.
Пріоритетний характер, інноваційні ознаки та значущість циклу робіт підтверджено практикою впровадження їх результатів, а саме теоретико-методологічним забезпеченням процесів централізації та децентралізації, наданням процесові державного управління в Україні стратегічного характеру і відповідності європейським стандартам.
Зважаючи на високий теоретико-методологічний рівень циклу робіт «Теоретико-методологічне обґрунтування та практичне запровадження освітньої і наукової галузей «Державне управління» як видатної наукової праці, в якій закладено і розвинено фундаментальні засади створення, ефективного функціонування та розвитку освітньої і наукової галузей «Державне управління» в Україні, авторський колектив у складі В. Лугового, В. Князєва, Б. Кравченка, В. Куценка, П. Назимка, Н. Нижник, О. Оболенського, І. Розпутенка, Д. Табачника, В. Яцуби заслуговує на присвоєння Державної премії у галузі науки і техніки України 2004 року.
Віталій ОЛУЙКО,народний депутат України, голова наглядової ради Хмельницького інституту регіонального управління та права, кандидат наук з державного управління, доцент.