Не поспішайте крутити пальцем біля скроні, коли під час гостин у сусідній Росії ви помітите, як ваш привітний господар, завбачивши міліціонера, заходиться стривожено прибирати з вікна горнята з кактусами. З тієї само причини українські селянки ховають від ока дільничного міліціонера висіяні за кукурудзою грядки маку. Опіум!
Днями, повідомляє «Україна кримінальна», до переліку рослин, що містять наркотичні речовини (конопля, кокаїновий кущ, опійний мак, галюцигенні гриби тощо), уряд РФ додав ефедру і кактус певного виду. Цей кактус, за висновком фахівців, виробляє мескалин, що вважається дуже сильним галюцигеном.
Відтепер за незаконне культивування у великих обсягах кактусів, як і інших заборонених рослин, у сусідній державі каратимуть позбавленням волі на термін від 3 до 8 років.
Причому, як вказано у затвердженому російським урядом списку, для мескалинових кактусів великий обсяг не такий уже й великий — це дві і більше рослини (для ефедри — 10 і більше рослин). Але й за один кактус можна поплатитися великим штрафом, а то й двома роками неволі.
В Україні вирощування кактусів поки що не обмежено законом, але не виключено, що й ми до цього незабаром прийдемо. Чесно кажучи, зауважує сайт, на перший погляд цей захід видається смішним: які кактуси, коли народ повально «стирчить» на дешевій опійній «ширці», эфедроні і екстезі? За спостереженнями інтернетвидання, у середньому в кожній київській аптеці за добу продають 30—50 «червоноголовок» — инсулінових шприців, які переважно використовують наркомани. Прибутки від продажу ін’єкційних наркотиків порівнюють з прибутками цілих галузей народного господарства.
Мескалиновый кактус (пейот) гіркий на смак, його м’якоть жорстка і несмачна. Від 0,3 до 0,5 грама готової наркоречовини здатні спричиняти галюцинації, до того ж, ефективні, упродовж 12 годин. У перші дві години людина частково втрачає зір, притуплюються відчуття часу і простору, зате загострюються інші форми відчуття. Предмети можуть «плавати у рідині», рухи нагадують птаха у польоті, загострюється відчуття страху і небезпеки, хворобливе сприйняття кольорів предметів довкола.
Відомий французький письменник і філософ Жан-Поль Сартр описав такі галюцинації у вигляді парасольки, що перетворюється на труп або черевик, на скелет, будинок з химерами... Стан «на межі галюцинаторного психозу».
Ці галюцинації дуже живучі, навіть без приймання повторної дози можуть з’являтися у сновидіннях упродовж багатьох років. Індіанці Мексики використовували мескалінову наркоречовину в обрядах покаяння, свого часу цим наркотиком серйозно зацікавилися гестапо й американські спецслужби. Експерименти засвідчили, що застосування мескаліну повністю пригнічує волю людини, розв’язує язика, і суб’єкт «розколюється, як горішок».
Сайт наводить аргументи «за» і «проти» як спробу легалізації використання наркотиків з поза медичною метою, так і задля того, щоб зробити більш жорсткими «драконівські методи» боротьби з наркоторговцями. Серед іншого інтернетвидання звертає увагу на ступінь корумпованості правоохоронних органів, що дає підстави для висновку: на нарах сидітимуть не ділки наркомафії, а ваш московський знайомий, котрий не встиг прибрати з вікна кактуси.