Обстановку передвиборної боротьби неприпустимо використовувати для протиставлення громадян України за етнічними, мовними, релігійними та культурними відмінностями — заявили учасники конференції «Проблеми вдосконалення міжетнічних відносин в Україні», яку провели Всеукраїнська асоціація громадських організацій «Спілка вірмен України» та парламентська фракція «Трудова Україна».

Україна — одна з небагатьох держав пострадянського простору, якій не лише вдалося уникнути серйозних міжнаціональних конфліктів, а й досягти значних успіхів у реальному забезпеченні конституційного права на рівність усіх громадян незалежно від їх походження, національності на віросповідання, — зазначив у доповіді народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Нвєр Мхітарян. «Визначальним моментом стала зважена політика влади, яка дозволила долучити до процесів державного будівництва всі етноси, які населяють територію України», — сказав він.

Слова про послідовну державну етнонаціональну політику представники вірменської діаспори в Україні підтвердили прикладами зі свого життя. У багатьох містах нині відкриваються вірменські недільні школи, де діти вивчають рідну мову, історію, культуру та традиції свого народу. За останнє десятиліття відродилася діяльність Вірменської апостольської церкви в Україні, у якій уже діє 18 парафій, а ще 15 нині перебувають на стадії реєстрації. Українські вірмени мають свою газету «Арагац», танцювальні та вокальні колективи тощо. До речі, вірмени живуть на території нашої держави ще з дев’ятого сторіччя. А загалом нині в Україні мешкає близько 130 національностей та етносів.

Значну роль у врегулюванні міжетнічних відносин зіграло прийняття Верховною Радою Закону «Про національні меншини в Україні» та ратифікація торік Європейської хартії регіональних мов та мов нацменшин. Однак, як зазначали учасники конференції, вітчизняне законодавство ще треба вдосконалювати та конкретизувати. Зокрема, передбачити пряме бюджетне фінансування недільних шкіл, культурних центрів, видавничої діяльності, художньої самодіяльності національних меншин, а також стимулювати благодійну діяльність. Лідер депутатської фракції «Трудова Україна» Ігор Шаров пообіцяв послідовно відстоювати інтереси національних меншин на законодавчому рівні й підтримати їх ініціативи. «Адже економічне зростання можливе лише тоді, коли представники всіх національностей житимуть у нашій державі комфортно, а не почуватимуться другосортними людьми», — сказав І. Шаров.

Представники вірменської громади згадали й такий факт: свого часу Прем’єр-міністр України Віктор Янукович безпосередньо брав участь у відновленні зруйнованого землетрусом вірменського міста Спітак. Учасники конференції схвалили резолюцію на підтримку кандидата у Президенти Віктора Януковича.