23 вересня у Верховній Раді відбудеться представлення внесеного урядом проекту закону про Державний бюджет України на 2005 рік — вирішила погоджувальна рада голів парламентських комітетів, лідерів депутатських фракцій і груп. Загалом до розкладу засідань парламенту нинішнього пленарного тижня включено 66 питань, які охоплюють майже 80 законодавчих актів. Це чимале навантаження на законодавців, а тому, як наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, парламент потребує інтенсивної роботи. Коментуючи цьогорічний бюджетний процес, Голова ВР назвав унесений урядом законопроект «далеко не ідеальним». Однак бюджетний процес, наголосив В. Литвин, — це коридор можливого між урядом і парламентом. Глава парламенту висловив переконання, що у процесі роботи над бюджетом його дохідну і видаткову частини буде істотно збільшено, а депутатам вдасться знайти компроміс із урядом і схвалити основний фінансовий документ держави до кінця року, незважаючи на передвиборні баталії та процеси всередині ВР.
«Думаю, у депутатів є розуміння своєї відповідальності перед Україною», — сказав В. Литвин. Він також зазначив, що у проекті держбюджету-2005 треба чітко визначити пріоритети, якими, на думку Голови Верховної Ради, передусім мають стати соціальна сфера і, зокрема, фінансування медицини.
Сьогодні депутати планують розглянути законопроект про затвердження прожиткового мінімуму на 2005 рік, який безпосередньо впливає на формування державного кошторису. Адже всі соціальні виплати з держбюджету розраховують відповідно до цього показника.
До Верховної Ради нині надходить багато пропозицій про внесення змін до Закону про вибори Президента України. Зокрема, зміни, запропоновані ЦВК, вже направлено до тимчасової спеціальної комісії ВР з контролю за дотриманням виборчого законодавства і профільного комітету. Проте Володимир Литвин застеріг від поквапного і непродуманого «перекроювання» виборчого закону: «Якщо почнемо постійно вносити зміни до виборчого законодавства, то дестабілізуємо виборчий процес». У середу має відбутися перше установче засідання тимчасової комісії. «Незважаючи на невдоволення і навіть істерію з цього приводу, комісія працюватиме, — сказав Володимир Литвин. — Тим більше що комісію створено у правовому полі, а парламент повинен тримати руку на пульсі подій».
Однак у тому, що вибори надзвичайно сильно впливатимуть на роботу Верховної Ради, сумнівів немає. Це підтвердила і погоджувальна рада. Депутати з опозиційних фракцій внесли проект постанови про створення тимчасової слідчої комісії ВР для розслідування обставин отруєння кандидата у президенти Віктора Ющенка. А лідер фракції БЮТ Юлія Тимошенко скористалася присутністю журналістів і заявила: готується масштабна провокація. За словами Ю. Тимошенко, жодних повісток з викликом до Головної військової прокуратури Російської Федерації вона не отримувала. Юлія Володимирівна також заявила, що її виклик на допит до Росії — це «домовленість між президентами Леонідом Кучмою та Володимиром Путіним» для знищення опозиції в Україні та ізоляції її особисто від політичних процесів у державі. А у виконанні цього «замовлення» депутат звинуватила керівництво СБУ, Генпрокуратури та адміністрації Президента України. Ю. Тимошенко також сказала, що має інформацію про підготовку вивезення її до Росії силоміць. І якщо дійде до таких крайніх заходів, то навіть пригрозила використати зброю, якою володіє на законних підставах для особистої охорони.