Таке припущення висловив на прес-конференції Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. Він зауважив, що, як людина, в якої батьки також пенсіонери, і як комуніст, може лише вітати рішення уряду про підвищення з 1 вересня ц. р. мінімальних пенсій. Адже це позитивно позначиться на житті мільйонів наших співвітчизників. Однак постає запитання: чи реальне таке зростання? Звідки взяти кошти? У Держбюджеті на 2004 рік такі видатки не передбачено. А заплановане підвищення пенсій, за словами А. Мартинюка, потребує понад один мільярд гривень на місяць. Тому, на думку першого заступника глави парламенту, не виключено, що пенсії зростуть лише до нового року.
Комуністи, за словами Адама Мартинюка, не голосуватимуть за внесений урядом проект Держбюджету -2005, як і не голосували за попередні державні кошториси. Бо, незважаючи на зростання доходної і видаткової частини бюджету на 28 мільярдів гривень, цей документ не задовольняє потреб населення. Однак Перший заступник Голови ВР переконаний, що в процесі доопрацювання закону про Державний бюджет-2005 доходна і видаткова частини ще зростуть щонайменше на два мільярди гривень.
Розпад парламентської більшості, як вважає А. Мартинюк, на роботі парламенту аж ніяк не позначиться. Бо, на його переконання, більшість було створено не для прийняття законів, а щоб виторгувати посади у виконавчій владі. «Тому перебільшувати значення парламентської більшості зараз не треба», — вважає А. Мартинюк. На його погляд, нова більшість у парламенті може з’явитися лише після проведення політичної реформи. Але якщо зміни до Конституції не проголосують до кінця жовтня, про них можна буде забути на найближчі десять років.