Народні депутати України підтримають ініціативу литовських колег щодо проведення парламентського форуму країн ЄС і нових східних сусідів. У цьому запевнив Голова ВР Володимир Литвин під час учорашньої зустрічі з міністром закордонних справ Литовської Республіки Антанасом Вальонісом.
«Я перeконаний, що потрібні і наші власні зусилля для досягнення стандартів європейського життя, але потрібні також і активніші дії з боку європейської спільноти щодо залучення України до європейського простору», — зазначив Володимир Литвин.
Антанас Вальоніс наголосив, що Україна повинна бути в Європі, оскільки вона там уже є. На прохання гостя Голова ВР розповів про внутрішньополітичну ситуацію в Україні напередодні президентських виборів, яку загалом оцінив як стабільну. Водночас, за словами Володимира Литвина, політизація стає дедалі помітнішою, зокрема в парламенті.
Підготовку до майбутніх виборів Голова ВР оцінив як достатню для того, щоб дотримуватися демократичних критеріїв вільного волевиявлення. Цьому, на його думку, крім належного законодавчого забезпечення, сприятимуть участь численних спостерігачів і проведення екзит-полів (опитувань на виході з виборчих дільниць), результати яких у попередні роки практично збігалися з офіційними підрахунками, підтверджуючи їх об’єктивність.