Університети історично відігравали роль барометра суспільних настроїв і устремлінь. Київський університет завжди був не лише центром науково-просвітницького життя України, а й національно-визвольного руху. Заснований у 1834 році, університет пройшов великий і складний шлях, зробив неоціненний внесок у розвиток духовності України та утвердження її незалежності. Цей найпрестижніший у державі вуз підготував близько 350 тисяч фахівців та понад 25 тисяч докторів і кандидатів наук. Сьогодні в Київському університеті на 14 факультетах та в п’яти навчальних інститутах навчаються майже 20 тисяч студентів.
«Нині, коли Україна просто приречена на якісний стрибок у своєму розвитку, щоб не стати придатком чи додатком до інших, не асимілізуватися під глобалізаційними протягами, в усій гостроті й виразності постає завдання розкрилення університетів», — сказав у своєму виступі Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Він наголосив, що освіта має стати пріоритетом суспільного розвитку, і в поєднанні з працею та зі свободою думки, творчості та життя це забезпечить революційний прорив України. І саме вуз, який носить ім’я великого Кобзаря, має очолити цей рух. «Замість примарних політичних передбачень щодо появи Богом обраного для провідництва нації треба навчитися розпізнавати справжніх апостолів правди і науки», — зазначив В. Литвин.
На жаль, сьогодні університетську ідею дискредитують. Кожен інститут прагне називатися університетом. В Україні нині вже майже 80 вузів, які мають статус національних. Від цього потерпають ті освітянські центри, які вибороли справжній університетський статус упродовж десятиліть. Тому, на думку В. Литвина, на зміну політиці «клонування університетів» має прийти політика «творення великих ідей і пошуку великих відповідей на животрепетні запити доби». Це спроможні зробити лише університети зі славетними інтелектуальними традиціями.
Прем’єр-міністр України Віктор Янукович зачитав від імені глави держави поздоровлення колективу Київського університету  та вручив його працівникам державні нагороди. Зокрема, згідно з Указом Президента ректор університету Віктор Скопенко отримав орден Ярослава Мудрого п’ятого ступеня.