Парламентська фракція політичної партії «Трудова Україна» виступає за поліпшення соціального захисту жертв нацизму й під час розгляду концепції державної стратегії заміни пільг на адресну грошову допомогу відстоюватиме це на законодавчому рівні: тобто боротиметься й далі за покращення матеріального становища колишніх в’язнів концтаборів та остарбайтерів.

... Галина Іллівна Полякова каже, що як ніхто розуміє, яку глибоку психологічну травму отримали осетинські діти з Беслана, перебуваючи три дні в заручниках. Адже сама вона в роки війни ще маленькою дівчинкою провела у фашистській неволі більш як 1400 днів. Це залишило незагоєну рану й позначилося на її подальшому житті. Нині в Україні проживають понад 500 тисяч громадян, які в роки Другої світової війни були ув’язнені в нацистських концтаборах, гетто, тюрмах і вивезені на примусові роботи до фашистської Німеччини, її союзників та окупованих країн Західної Європи. Після тривалих перемовин на міждержавному рівні український та німецький парламенти у 2000 році ухвалили закони про виплату цій категорії наших співвітчизників грошової компенсації. Як повідомив на засіданні «круглого столу» «Нормативно-правове врегулювання питань стосовно виплати компенсацій жертвам рабської та примусової праці» заступник голови Українського національного фонду «Взаєморозуміння і примирення» Євген Максимчук, на сьогодні 469 тисяч громадян України вже одержали компенсації на загальну суму понад 644 мільйони євро. Однак досі багато питань залишаються відкритими.

Депутати-«трудовики» впродовж багатьох років долучаються до численних перемовин та розв’язання на законодавчому рівні низки проблем, пов’язаних із виплатами компенсацій колишнім жертвам нацистських переслідувань, співпрацюють із фондом «Взаєморозуміння і примирення» та громадськими об’єднаннями жертв нацизму. Нині фракція «Трудова Україна», за словами її лідера Ігоря Шарова, виступає за приведення вітчизняного законодавства до міжнародних правових норм. Так, зокрема, за міжнародним правом малолітніми підневільними жертвами фашизму вважаються особи до 18 років. Тепер «планку» дитячого віку в законі опущено до 14 років. У резолюції «круглого столу» депутатська фракція пропонує поширити у відповідних законах державні гарантії та пільги в’язням нацистських концтаборів та інших місць примусового тримання на осіб, яким на момент поневолення не виповнилося 18 років.

Депутати також пообіцяли тримати на контролі проблему заміни пільг на адресну грошову допомогу. «Уся здорова частина парламенту перед прийняттям рішення виходитиме з того, що кожна людина, яка отримує пільги, повинна не втратити, а навпаки — отримати вигоду», — сказав Ігор Шаров.

У парламентаріїв є порозуміння з урядом. А тому фракція «Трудова Україна» та Український національний фонд «Взаєморозуміння і примирення» ухвалили резолюцію на підтримку кандидата в Президенти України чинного Прем’єр-міністра Віктора Януковича.