Темою номер один на печерських пагорбах залишається напіврозпад парламентської більшості. У понеділок керівники фракцій, які ще позиціонують себе у парламентсько-урядовій коаліції, зібралися на нараду в Президента. Кажуть, що Леонід Кучма зберігав спокій, але знову заговорили про перерозподіл керівних крісел у парламентських комітетах і президії ВР. Лідерів фракції аграрників та групи «Центр» на перемовини не запросили, але ті не вельми образилися. Спокійно відреагували народні аграрники і на заяви про можливий перерозподіл посад, що за нинішнього розкладу сил майже нереально.
Нерви зірвалися саме у запрошеного — координатора більшості Степана Гавриша, котрий після наради у Президента у розвалі більшості звинуватив Голову Верховної Ради України Володимира Литвина. І почав переконувати, що більшість можна залишити тільки за особисто поданою заявою кожного народного депутата персонально. А не за заявами фракцій. Таких заяв Степан Гавриш нарахував дев’ять і вважає, що більшість ще існує. «Якщо ви приспускаєте штани, то хіба їх знімаєте?» — образно оцінив ситуацію координатор.
Володимир Литвин не став відповідати на афоризм колеги, зауваживши: «Думаю, політичне життя все розставить на свої місця»...
Якщо подивитися на результати голосувань у Верховній Раді за останні півроку, то напрошується таке: як можна розвалити те, чого фактично нема? Адже у парламенті завше фактично спрацьовувала так звана ситуативна більшість. Деякі парламентарії взагалі завмерли в очікуванні. У голосуванні участі не беруть, і від коментарів утримуються. «Тепер такий час, що краще помовчати», — пояснив свою відмову давати інтерв’ю автору цих рядків один «депутат-більшовик».
Бурхливі процеси всередині та навколо парламентської більшості відбуваються на тлі пасивності опозиції. Після декількох досить скупих коментарів окремих депутатів-опозиціонерів жодних рухів щодо нових обставин, які склалися у парламенті, не спостерігалося. Натомість «Наша Україна» проводила акції до річниці зникнення Георгія Гонгадзе та засипала скаргами Центрвиборчком. У «бютівців» свої турботи, пов’язані з претензіями Головної військової прокуратури Росії до їхнього лідера.
Зате гучно «вистрілило» з боку уряду: Кабмін вчасно згідно з Конституцією подав 15 вересня до Верховної Ради проект держбюджету на 2005 рік, що вперше переступив поріг у 100 мільярдів гривень. А Прем’єр-міністр пообіцяв у Бердичеві підняти мінімальні пенсії до 284 гривень, тобто до прожиткового мінімуму для непрацездатних. Звідки візьмуться такі шалені кошти, урядовці воліють не пояснювати. Та й чи треба? І так зрозуміло — вибори!
Отже, ситуація на політичній шахівниці хоч і складна, але ходи стають дедалі прозоріші.