З-поміж чотириденного святкування 170-річчя Київського національного університету, який носить ім`я славетного Тараса Шевченка, найнасиченішим став перший день. Адже керівникам провідного вузу країни саме цього дня в червоному корпусі альма-матер, де відбуваються всі головні події, належало прийняти чимало його випускників, викладачів, численних гостей, показати й розказати їм про те, чого досягли і як нині крокують у ногу з життям.
Додавало значущості торжествам і те, що водночас із цьогорічним ювілеєм університету відзначається і 200-річчя від дня народження його першого ректора Михайла Максимовича; що на другому поверсі головного корпусу, в фойє актового залу університету, відкрито пам’ятну дошку на честь основоположника української національної музики — композитора Миколи Лисенка, який тут працював і створив відомий хор.
Кульмінацією першого дня свята було, безперечно, урочисте засідання Вченої ради університету, на якій вручали дипломи Почесних докторів відомим у світі діячам науки, вшановували студентів — переможців міжнародного математичного змагання, вручали нагороди керівникам Шевченкового університету, презентували та зробили погашення комплекту марок, присвячених цьому навчальному закладу.
Відкриваючи ювілейне засідання Вченої ради, в якому взяли участь не тільки діячі науки і освіти, а й відомі політики, численні гості, представники ЗМІ, ректор університету Герой України Віктор Скопенко, якого глава держави щойно нагородив орденом Ярослава Мудрого V ступеня, ознайомив присутніх з рішенням Вченої ради про вручення дипломів Почесних докторів Київського національного університету імені Тараса Шевченка всесвітньо відомим ученим.
Отже, дипломи Почесних докторів з іншими атрибутами Віктор Скопенко вручає завідувачу відділу фізіології рослин та механізму репарації ДНК рослин Університету Опен в Оксфорді пані Дафні Дж. Осборн, директору Об’єднаного інституту ядерних досліджень (Дубни Московської області), академіку РАН, завідувачу кафедри «Фізика елементарних частинок» МДУ Володимиру Кадишевському, ректору Національного університету Узбекистану академіку Турабеку Далімову і професору найвищого класу університету Поля Сабатьє в Тулузі Жан-Жаку Боне. Кожен з удостоєних Почесного диплома і мантії доктора наук дякував за виявлену честь і запевнив присутніх, що і далі спрятиме інтернаціональному розвитку науки заради блага людства планети, зміцнюватиме стосунки між КДУ та науковими закладами, які вони представляють.
На цій Вченій раді п’ятьом студентам третього-четвертого курсів факультетів кібернетики та механіко-математичного вручили комп’ютери за перемогу в Міжнародному математичному змаганні студентів університетів (Македонія), а директор видавництва «Марка України» Валентина Худолій презентувала (а Віктор Скопенко зробив спеціальне погашення) блок поштових марок, присвячених ученим та історії цього вищого навчального закладу.