Щиро вітаю вас із славним ювілеєм — 70-річчям інституту. Інститут електрозварювання — гордість Української держави. 70-річна діяльність інституту — це знакові етапи розвитку світової науки й техніки, це — багата й унікальна історія збереження та примноження традицій вітчизняного матеріалознавства, формування національного центру високопродуктивних технологій зварювання, паяння та з’єднання матеріалів, авторитетних наукових шкіл і досягнень світового рівня.
Вікопомним є внесок інституту в наближення Дня Перемоги. Запроваджені під керівництвом академіка Євгена Оскаровича Патона високоефективні технології зварювання під флюсом корпусів танків, артилерійських систем та авіабомб значно підвищили бойові якості радянської техніки, оперативно вирішили невідкладні проблеми літако- та моторобудування, масового виробництва боєприпасів.
Сучасні дослідження науковців інституту в галузі природи і прогресивних технологій зварювання та з’єднання матеріалів, фізики дугових, лазерних та інших процесів зварювання плавленням утверджують Україну серед світових науково-технологічних лідерів.
Наполеглива творчість видатної патонівської школи увінчалася перетворенням зварювання на провідний технологічний процес нероз’ємного з’єднання широкої гами матеріалів у різноманітних середовищах, включаючи водні глибини і космічні висоти.
Новітні високотехнологічні розробки вчених інституту, зокрема, зварювання м’яких живих тканин у клінічній практиці, своєю науковою сміливістю можуть вразити навіть фантастів.
Дальші успіхи фундаментальної та прикладної науки в Україні значною мірою залежатимуть від державної політики у сфері науки і освіти. Верховна Рада України послідовно здійснює системне законодавче забезпечення реального пріоритету науки, вищої та середньої школи як основи економічного зростання, технологічного прогресу і соціальної стабільності в Україні.
Бажаю всім співробітникам інституту та вашим родинам святкового настрою, нових наукових здобутків і відкриттів, незмінного лідерства на пріоритетних наукових напрямах.
Володимир ЛИТВИН,Голова Верховної Ради України.