Верховна Рада прийняла постанову про створення тимчасової спеціальної комісії з питань моніторингу реалізації законодавства про вибори Президента України.
Проте останнім часом, йдеться у заяві прес-служби Верховної Ради, через засоби масової інформації поширюється довільна інтерпретація суті та змісту згаданої постанови і конституційних повноважень парламенту.
Створення тимчасових комісій — одне із повноважень парламенту, передбачене Основним Законом нашої держави, — сказано в заяві. Понад те, практика їх створення засвідчила доцільність і корисність парламентського контролю за ходом передвиборних перегонів. Так, 5 березня 1998 року постановою Верховної Ради було утворено тимчасову комісію з виборів народних депутатів. 20 травня 1999 року —тимчасову спеціальну комісію з питань забезпечення прав громадян під час підготовки і проведення виборів Президента України. А 4 липня 2002 року — спеціальну тимчасову комісію для контролю за дотриманням законності під час проведення повторних виборів народних депутатів. Конституційний Cуд жодну з цих постанов не визнав такою, що суперечить Основному Закону країни, — йдеться в заяві.
Наголошується також, що Парламентська Асамблея Ради Європи уже тривалий час здійснює моніторинг за виборами у більшості країн Старого Світу, у тому числі в Україні. А тому Верховна Рада, як представницький орган українського народу, не може й не повинна стояти осторонь процесів, що відбуваються у країні, і має адекватно реагувати на них, реалізуючи свої конституційні повноваження.
Викликає здивування, сказано в заяві, доручення Кабінету Міністрів Міністерству юстиції дати правову оцінку постанові про створення тимчасової комісії ще до того, як офіційний текст було надіслано уряду. Такий крок з боку органу, який, за Конституцією, підзвітний і підконтрольний Верховній Раді, може розцінюватися щонайменше як некоректний. Адже оцінку нормативно-правовим актам парламенту може дати єдиний орган конституційної юрисдикції — Конституційний Суд. За цим кроком, йдеться у заяві, вбачається прагнення загострити стосунки між гілками державної влади, перебрати на себе роль арбітрів у виборчому процесі тими, кому така роль за Конституцією не належить. «Прес-служба Верховної Ради України уповноважена заявити, що рішення парламенту щодо створення тимчасової спеціальної комісії... з питань моніторингу реалізації законодавства про вибори Президента України грунтується на Конституції України та спрямоване на забезпечення проведення демократичних, чесних, прозорих виборів Президента України».