В Астані проходить саміт СНД
Економічним аспектам співробітництва країн СНД було присвячено перший день зустрічей в Астані. Вчора тут пройшли переговори лідерів країн Єдиного економічного простору (РФ, Білорусь, Казахстан, Україна) і засідання Ради глав урядів СНД. Відбулася також зустріч міністрів закордонних справ.
Сьогодні ключовий день. Власне сам саміт Співдружності. Його присвячено насамперед обговоренню політичних питань.
Порядок денний саміту відкориговано останніми трагічними подіями в Росії. Це означає, що основна тема — антитерористична проблематика. 
Отже, президенти чотирьох країн ЄЕП розглянули список із 29 першочергових міжнародно-правових та інших документів, прийняття яких дасть змогу говорити про ЄЕП як про реально функціонуючий механізм. Нагадаємо, що для завершення формування ЄЕП потрібно підписати майже 60 документів, але за взаємною згодою чотирьох сторін експерти сформували «шорт-лист» із 29 першочергових угод.
Ці документи, як повідомив журналістам помічник президента РФ Сергій Приходько, спрямовані передусім на уніфікацію механізмів митно-тарифного регулювання (передбачають запровадження єдиного порядку стягнення експортного мита, єдиних правил квотування, ліцензування та застосування захисних заходів у взаємній торгівлі). До цього короткого списку також внесено угоди про єдині умови транзиту всередині кордонів «четвірки» та про єдині принципи субсидування на основі положень СОТ.
На думку прихильників ЄЕП, важлива подія нинішнього саміту ЄЕП — підписання чотирма країнами угоди про перехід на єдині принципи стягнення ПДВ по країні призначення.
За традицією, напередодні нинішнього зібрання глав держав Співдружності засідали прем’єри. І знову-таки, як завжди, їхні переговори почалися з критики учасниками взаємодії в економічній сфері.
Прем’єр-міністр Молдови Василь Тарлєв нині є головою Ради глав урядів СНД. Тому саме він, так би мовити, заспівував в Астані. Зокрема, за його словами, «очевидний той факт, що Співдружність поки що не стала ефективним механізмом забезпечення взаємовигідного партнерства, зближення народів і держав, поки що слабо виконуються домовленості із формування в СНД зони вільної торгівлі». Василь Тарлєв висловив сподівання, що рішення нинішнього саміту країн СНД підвищать ефективність діяльності Співдружності. Втім, на кожному саміті висловлюють таку надію, а часом і впевненість, але... з «позитивними імпульсами подальшої активізації діяльності» в СНД завжди були проблеми.
Стосовно української позиції, то у Києва є ідея створити інформаційно-прогностичний центр при виконкомі СНД. Є думка, що це буде важливим інструментом з налагодження роботи зони вільної торгівлі. Між тим хазяїн зустрічі прем’єр-міністр Казахстану Даніал Ахметов високо оцінив результати нинішніх переговорів, зазначивши, що «ми з кожним таким засіданням рухаємося дедалі ближче до вищого рівня інтеграції».
Цікаво, що мав на увазі пан Ахметов — країни СНД чи їхніх прем’єрів?..