Наші кореспонденти брали участь у всеукраїнському рейді «Урок», що проходив з 1 по 15 вересня.
Нам не потрібно було організовувати облави, відсиджуватися у засідках, виявляючи жебраків і побродяжок.
Діти самі йшли до нас у руки. Йшли не залякані, а задирикуваті й зухвалі. Що, мовляв, зробите? Своєю бравадою, а часом і недитячою брутальністю, вони давали урок дорослим. Тим, від кого втекли, кого не любили, — своїм родичам і, на жаль, учителям.
— Яке вам до нас діло? — зло вигукнув 13-річний хлопчина на майдані Незалежності.
Але тільки їм, працівникам кримінальної міліції у справах неповнолітніх, службам у справах неповнолітніх і соціальної для молоді, схоже, і є справа до вуличних бродяжок. Вони їх виявляють і затримують для того, щоб повертати в родини. Вони їх поміщають у лікарні і притулки. Щоб підлікувати і відгодувати. Іноді це —сізіфова праця: багато хто з дітей, побувавши в притулку, повертаються у підворіття, на вільну зону. Щоб жебракувати і красти, битися за куток для ночівлі під мостом або в зруйнованому будинку. Їх виловлюватимуть знову, оформлятимуть в інтернат, але святе місце порожнім не буває. Його займуть нові діти, котрі втекли з дому, позбавлені батьківської ласки чи батьків узагалі. Тут вони стають об’єктом насильства або знаряддям злочину.
За дні і ночі роботи на Хрещатику, вокзалах, горищах і підвалах служби затримали сотні дівчаток і хлоп’ят. Безпритульних відправили до притулку, дехто потрапив до лікарні. Як оця тримісячна дитина, приміром.
Блакитноокою Сільвією з фарбованим волоссячком опікувалася 13-річна Ірина з Берегового. Вона видавала себе за матір, але з’ясувалося, що її горе-матуся відправила дочок на заробітки. Разом з іншими юними жебрачками (з дітьми!) їх і затримала міліція. Шоком навіть для досвідчених працівників соціальної служби і «швидкої» допомоги стала годівля немовляти дитини сумішшю з макового молока, що перетворилася по суті... на брагу. А ми дивувалися, що дівчинка так спокійно спить...
На запитання, чому Ірина не ходить до школи, жебрачка так багатозначно глянула на нас, що стало соромно за свою наївність.
Ніяково було розпитувати і «відкинутих» токсикоманів, котрі навіть не помітили нашої появи. Далекі від мирських проблем, вони ледь здогадувалися, де знаходяться і хто на них «наїхав».
У столиці, на думку фахівців, непогано налагоджено профілактичну роботу з підлітками, про що свідчить хоча б така цифра: із 600 тис. неповнолітніх Києва до притулку потрапляють десятки. Раніше було значно більше. А от бездомні з регіонів заполонили стольний град.
Таня Ф. — з Миколаївської області, її руда подружка Х. — з Черкаської, Коля, Аня, Марійка приїхали відпочити від школи з Полтави, Луцька, Чернігова. А був нещодавно хлопчина з Вінниці, виявився нащадком настоятеля монастиря. Він на таксі приїхав до Києва, добрався до приймальні міського голови і наскаржився на нібито злих, жадібних і жорстоких батьків. Утім, вигадувати історії діти мастаки...