Президент України Леонід Кучма вважає, що парламентські конфлікти не повинні виходити за стіни Верховної Ради. Про це повідомив лідер фракції об’єднаних соціал-демократів Леонід Кравчук після зустрічі керівників депутатських об’єднань із главою держави.
За словами Леоніда Кравчука, ця зустріч відбулася на прохання Прем’єр-міністра Віктора Януковича. Щоправда, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна», у ній не брали участі ані Голова Верховної Ради Володимир Литвин, ані фракція Народної аграрної партії.
Лідер фракції СДПУ(о) повідомив, що Леонід Кучма дуже спокійно поставився до того, що відбулося з більшістю. Лишень сказав: «Шкода, коли люди не розуміють, що більшість і реформи потрібні не Президенту, а Україні», — цитує агентство Леоніда Кравчука. Водночас глава держави заявив, що «він не буде займатися особисто реформою», якщо більшість вважає, що вона не на часі.
На думку Леоніда Кравчука, у такій ситуації Президент України повинен був розпустити парламент, однак він не має таких повноважень. З другого боку, зауважимо, передусім, якщо справді прагнути змінити модель існуючої влади, уряд повинен подати у відставку. Проте це також не передбачено чинною Конституцією. Тож усе-таки правий був Голова Верховної Ради Володимир Литвин, коли сказав, що в цій ситуації йдеться про моральні критерії.
Варто зауважити, що, схоже, керівники депутатських груп і фракцій колишньої більшості на зустрічі з Президентом України порушували й питання про легітимність парламентської комісії, яка відстежуватиме дотримання законодавства у процесі президентських виборів. Однак, за словами Леоніда Кравчука, глава держави не має нічого проти такої комісії. Натомість Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, один із кандидатів на посаду президента, як повідомляє «Інтерфакс-Україна», доручив Міністерству юстиції дати правову оцінку постанові Верховної Ради про створення комісії.