У п’ятницю в Афінах знову пролунають фанфари, які сповістять про початок нового планетарного спортивного дійства — XІІ Параолімпійських ігор. Вони обіцяють бути найбільшими за всю історію (очікується виступ чотирьох тисяч спортсменів-інвалідів із 145 країн світу).
Програма нинішньої Параолімпіади складається з дев’ятнадцяти видів спорту. Дев’яносто українців виступатимуть у дев’яти з них — легкій атлетиці, стрільбі з лука, футболі ДЦП (7х7), дзюдо, пауерліфтингу, волейболі (сидячи), плаванні, настільному тенісі, фехтуванні на візках.
Як розповів нам президент Національного комітету спорту інвалідів, народний депутат України Валерій Сушкевич, наша держава втретє візьме участь у такому престижному заході. І не просто виступатимуть наші спортсмени на олімпійських аренах столиці Греції, а й неодмінно претендуватимуть на нагороди.
— Найбільша команда у легкоатлетів, — розповідає Валерій Михайлович. — Торік на чемпіонаті світу з цього виду спорту українські спортсмени завоювали 47 медалей (19 золотих, 21 срібну і 7 бронзових). Чудовий колектив у плавців (21 особа), де лідером вважається чемпіонка і рекордсменка світу Олена Акопян. Титули чемпіона світу носять також Юлія Волкова, Олександр Мащенко, Дмитро Алексєєв, Юрій Андрюшин. До речі, останньому випала висока честь нести Державний прапор України на відкритті Параолімпіади в Афінах.
Чимало титулів мають і українські футболісти ДЦП. Вони — дворазові чемпіони світу (1998, 2003 роки), Європи (1999 і 2002) і срібні призери попередньої Параолімпіади в Сіднеї.
— А хто ще з наших посланців найтитулованіший?
— Знамениті є в кожному виді, в якому братимемо участь. Скажімо, у пауерліфтингу є четвірка чемпіонок Європи — Лідія Соловйова, Тамара Кулініч, Олена Кісеолар та Любов Семенюк. У дзюдоїстів — чемпіон світу (до 60 кг) Сергій Сидоренко, дві бронзові медалі чемпіонатів світу в колекції Миколи Левицького (до 100 кг). І цей перелік можна продовжувати...
Параолімпійсьткі ігри в Афінах висвітлюватимуть більш як три тисячі представників засобів масової інформації. Серед них буде і спеціальний кореспондент «Голосу України».
Бажаємо нашим повпредам спортивної вдачі, терпіння, мужності і, звичайно, перемог!