Миколаїв — єдиний обласний центр, що не має філармонії. Точніше, сама філармонія, як організація, є. Немає тільки власного будинку з концертним залом. Артисти змушені репетирувати в непристосованому приміщенні, а демонструвати своє мистецтво, гастролюючи по області.
Заснована в 1937 році, обласна філармонія розміщувалася в старовинному будинку в центрі міста. Невеликий концертний зал з прекрасною акустикою під час концертів набивався ущерть. Місцева богема і люди, не байдужі до класики, вважали справою честі бувати на прем’єрах.
У середині 80-х будівлю визнали аварійною і на її місці збудували сучасний п’ятиповерховий будинок. Відтоді й почалися поневіряння миколаївських артистів. До честі обласної влади варто сказати, що пошуками пристановища для філармоністів займалися ґрунтовно. Знайшли цілком вдале місце в Каштановому сквері. Навіть замовили у Москві проектну документацію, що до початку 90-х була готова на 70%. Проект передбачав спорудження типового будинку з двох концертних залів. Але знову не склалося. З розпадом Союзу фінансування проекту припинилося. Нині потенційну територію філармонії освоїли торгові ряди.
У 1997 році у філармонії з’явився новий шанс. Тоді, після підписання договору між Україною і Росією про параметри поділу Чорноморського флоту, до України відійшов Будинок офіцерів флоту, розташований у Миколаєві. Це одна з перших культурно-просвітніх установ міста. Її історія — яскрава ілюстрація до історії самого Миколаєва. Колишнє Благородне Морське офіцерське зібрання приймало у своїх стінах прославлених флотоводців. Тут виступали з доповідями і лекціями адмірали Беллінсгаузен, Нахімов, Корнілов, Бутаков, Грейг. А адмірал Макаров у 1877 році читав теорію непотоплювання кораблів. Морські офіцери, дотримуючись сформованих традицій, обговорювали теми політичні й військові.
Тут також блискуче виступали російські артисти і композитори. У серпні 1879 року дав концерт Мусоргський. Морський офіцер Римський-Корсаков створив перший флотський оркестр і був його диригентом. Демократ Віссаріон Бєлінський дивився виступ великого російського артиста Щепкіна. А матроси й офіцери стали першими слухачами опери Миколи Аркаса «Катерина», виконаної під акомпанемент самого Сергія Рахманінова. XX століття подарувало миколаївцям і зустріч з Федором Шаляпіним, який виконав на сцені Офіцерського зібрання легендарну «Дубинушку».
Кращого притулку для обласної філармонії не знайти. Дім, побудований з якісного корабельного лісу, зберіг гарну акустику. Фахівці виділяють цю характеристику як основну для класичної філармонії.
І знову — проблеми. Будинок офіцерів флоту у відомчій приналежності Міністерства оборони. Його передача у власність територіальної громади Миколаївської області — процес, що затягнувся на довгих вісім років. Картина знайома. (Про схожу ситуацію «ГУ» вже писав у лютому 2004 року. — Авт.).
З одного боку, міністерство оборони начебто і не заперечує проти передачі будинку. Мало того, 21 лютого 1997 року старший морський начальник Миколаєва просить тодішнього голову облдержадміністрації прийняти будинок під юрисдикцію місцевої влади. І цілком обґрунтовано у своєму клопотанні посилається на «велику культурно-історичну цінність Будинку офіцерів флоту та необхідність його ремонту». Воно зрозуміло — утримувати будинок накладно.
Але з іншого боку, саме Міністерство оборони ставить різні перешкоди. За словами начальника обласного управління культури Віталія Лоскутникова, умови Міноборони стосувалися надання житла для військовослужбовців, безплатної передачі у власність територіальних громад житлового фонду і котелень у Миколаєві й Очакові. Ці умови місцева влада виконала. Є й рішення сесії. Але в процес втручаються інші обставини — політичні.
— Пригадую, — розповідає заступник голови облдержадміністрації Михайло Рихальский, — як готували документи щодо передачі Будинку офіцерів на урядову комісію. Написали листи, пройшли всі узгодження, одержали дозволи. Я тоді в Києві два тижні пробивав це питання. Але тодішній уряд зразка 2001 року зволікав, остаточного рішення так і не дочекалися.
Сьогоднішній Будинок офіцерів флоту найменше нагадує Офіцерське зібрання початку XІX століття. Зате, як дзеркало, відображає нинішні тенденції масової культури. У залах, де виступали Шаляпін і Рахманінов, тепер танцюють під «Глюкозу» і «ВІАгру». Стали непридатними крісла, сцена, зал. Потребують ремонту перекриття. Нові господарі Будинку офіцерів здають приміщення комерційним структурам. Ті використовують їх із найбільшою вигодою. Наприклад, ідучи назустріч побажанням відвідувачів, об’єднали дискотеку з баром. Тепер розважитися можна комфортно — потанцювати і випити досхочу одночасно.
Філармонія тим часом розташувалася в колишньому ПТУ. Творчі колективи, що працюють тут, відомі і в області, і за її межами. Це камерний оркестр «Арс-нова», ансамбль народних інструментів «Візерунки», академічний хор Світлани Фоміних, група «Вільні козаки», тріо бандуристок, цирковий колектив та інші.
А Міністерство оборони, каже В. Лоскутников, — з передачею Будинку офіцерів і далі зволікає. Ось тільки за такої інтенсивної експлуатації, може, незабаром і передавати не буде чого. Чи витримає «дубинушка», хоч і корабельна, хвацьку попсу?
Миколаїв.