Невдовзі на полях-чеках Херсонщини розпочнеться збирання рису. А днями керівник дослідного господарства Інституту рису Української академії аграрних наук, що в селі Антонівка Скадовського району, Анатолій Ванцовський повернувся з високою нагородою.
«Золотий Меркурій» і сертифікат якості, отриманий у Брюсселі з рук генерального директора Європейського центру дослідження ринку пана Міллера, свідчить про відповідність антонівського рису міжнародним стандартам.
Колектив дослідного господарства не втомлюється дивувати вмінням... здобувати авторитет не лише в економічному просторі України, а й поза її межами. Міжнародна Академія рейтингу популярності і якості присвоїла сільськогосподарському підприємству почесну відзнаку «Золота фортуна», антонівці мають відзнаку «Краще підприємство України», а керівник Анатолій Ванцовський став лауреатом Всеукраїнського конкурсу «Ділова людина України» і нині належить до найуспішніших «капітанів» виробництва.
— Сертифікат якості про відповідність нашого рису світовим стандартам — дорожче від нагороди, — зазначає Анатолій Антонович. — Нас визнала Європейська бізнесова асамблея, яка діє у рамках Міжнародної корпорації соціального партнерства, вона знаходиться в Англії. Присвоєний сертифікат якості є гарантом високого ґатунку і конкурентоспроможності рису-сирцю та його насіння, вирощених на скадовській землі. Віднині нашу продукцію рекомендовано для експортування і реалізації на міжнародному ринку.
Рис є найпершим у світі продуктом за споживанням, другим — за вирощуванням. Анатолій Ванцовський переконаний: антонівська продукція становитиме гідну конкуренцію іноземному рису. Вже й ціну визначили: один євро за кілограм.
— Віднині наше господарство увійде до Реєстру Європейського центру дослідження міжнародного ринку, який регулярно публікують у комерційних виданнях. Кожен зарубіжний споживач отримуватиме інформацію про наш рис і його відповідність євростандартам. Сам факт наявності підприємства у реєстрі — це вже високий авторитет, — каже директор. Як антонівський рис потрапив у поле зору такого авторитетного закладу, як Європейський центр дослідження ринку?
— Україна виставила свою сільськогосподарську продукцію на щорічний конкурс. Пропонували на експорт кукурудзу, фрукти, деякі овочі і наш рис. З усього цього лише наша продукція отримала Сертифікат якості, — продовжує Анатолій Ванцовський.
Утім, визнанню сприяли не лише смакові, а й екологічні якості. Поєднання солевих показників ґрунту, температурних режимів, водного балансу викликало заздрість навіть у японців, що приїздили до Антонівки вивчати технологію вирощування. Але японцям нас уже не наздогнати, переконані антонівські рисівники.
Нічого дивного немає. У багатьох регіонах культивують трансгенний рис, а споживачі його побоюються. Тим часом попит на рис у світі зростає. І Ванцовського запрошували вирощувати рис аж до Африки! Та він патріот, бо вважає, що галузь ця перспективна й для України.
Херсонська область.