Щоб вітчизняні будівельні матеріали не поступалися зарубіжним, необхідна законодавча підтримка розвитку галузі. Такий лейтмотив резолюції учасників «круглого столу», який за традицією парламентська фракція політичної партії «Трудова Україна» провела у приміщенні Міжнародного економічного комітету.
Якщо країна нагадує велетенський вулик-будмайданчик, то кажуть, що вона має майбутнє. Будівельна галузь України нині розвивається стрімкими кроками. Зокрема, у першому півріччі цього року темпи приросту обсягів будівництва збільшилися порівняно з минулим роком на третину.
Відкриваючи зібрання, лідер фракції «Трудова Україна» Ігор Шаров наголосив, що позитивні зрушення у будівельній галузі відбулися завдяки не лише успішному менеджменту сучасних будівельних виробництв, а й послідовним крокам чинного уряду та співпраці, яку вдалося налагодити між Верховною Радою та Кабміном. Будівельники вдячні парламентаріям за схвалення законів про іпотеку, фінансово-кредитні механізми управління майном при будівництві житла та операціях із нерухомістю, Господарського кодексу, змін до низки законів, які істотно зменшили податки на прибуток і на доходи фізичних осіб.
Однак для того, щоб вітчизняні будматеріали могли конкурувати на ринку з висококласною імпортною продукцією, необхідно модернізувати традиційне виробництво, якнайшвидше освоїти новітні технології та врегулювати цінову політику. У березні нинішнього року рішенням Кабінету Міністрів було кардинально реорганізовано корпорацію «Українські будівельні матеріали», в яку об’єдналися 147 підприємств недержавної форми власності. «Щоб побудувати нові заводи та лінії, треба акумулювати кошти у виробництво через інвестиції та банківські кредити, — сказав голова корпорації «Українські будівельні матеріали» Анатолій Безух. — В України є копалини, з яких можна виготовляти будматеріали. Але це ще «напівфабрикати». Потрібні нові технології, а для цього — кошти, час і бажання».
Учасники «круглого столу» запропонували народним обранцям розробити та прийняти Національну програму розвитку галузі будівельних матеріалів. Передбачити в ній, зокрема, створення в Україні нових потужностей з виробництва листового скла, керамічної плитки та будівництво щонайменше чотирьох нових цегельних заводів. А найважливіше — якнайшвидше ввести у дію норми призупинених статей Закону «Про інноваційну діяльність», за якими 50% податку на додану вартість та податку на прибуток мають не перераховуватися до держбюджету, а залишатися на підприємствах для розвитку новітніх технологій. На думку представників корпорації «Укрбудматеріали», також треба знизити податкові ставки за користування надрами, зокрема на видобування будівельного каменю, які торік зросли аж у 20 разів.
Керівник фракції Ігор Шаров пообіцяв, що у процесі законотворення депутати-«трудовики» обов’язково враховуватимуть слушні пропозиції будівельників. Зрештою, у виробничників до законодавців, як і до уряду, одне прохання: забезпечити у суспільстві стабільність і прогнозованість.