У неділю в приміщенні Палацу культури і мистецтв НТУ «КПІ» пройшов форум лідерів студентських організацій, на якому понад 1700 студентів представляли майже 300 вищих навчальних закладів держави.
Молоді люди, які навчаються в українських вузах, приїхали, щоб обговорити проблеми вітчизняної освіти і разом з високопосадовцями галузі знайти шляхи їх розв’язання. А обговорювати їм було що.
Серед болючих питань, що давно чекають вирішення — працевлаштування молодих випускників вузів, інтеграція України в Болонський процес, кредити на навчання та житло, соціальний захист і, звичайно, стипендія. Стосовно останньої, то з початку цього навчального року студентський легальний «заробіток» становить 108 гривень, що в 2,2 разу більше за попередній. Як кажуть, «дрібниця, але перед виборами приємна!»
Міністр освіти і науки України пан Кремень наголосив, що з січня наступного року пільги на проїзд у міському транспорті буде надано тим, хто навчається у вузах усіх рівнів акредитації. Повідомили й іншу приємну новину: в Україні щороку збільшується кількість абітурієнтів. Якщо у 1986 році на 100 тисяч населення припадало 176 студентів, то сьогодні — 385.
Україна в освітньому процесі послідовно прямує до Європи. Скоро вітчизняні дипломи будуть визнаватися і за кордоном.
Порушувалося питання і про заміну авторитарної педагогіки педагогікою толерантності, де професор та студент є партнерами, гравцями однієї команди.
На форумі пролунало чимало слушних пропозицій та обіцянок влади. Знову-таки відчувається, що вибори на носі... Адже проблеми переходять із року в рік, а студентам залишається тільки чекати, поки їх не лише слухатимуть, а й почують.