Заява фракції Соціалістичної партії України

7 вересня 2004 року
Шоста сесія Верховної Ради України розпочинає свою роботу в надзвичайних умовах. Громадяни України — під враженням від жахливих терактів у Росії. Вони стали додатковим імпульсом в очікуванні конфліктів, особливо після того, як глава держави оголосив наступні вибори президента виборами небачено брудних технологій, по суті, давши цим технологіям зелене світло. Люди не хочуть такого розвитку подій, нав’язуваного режимом сценарію президентської кампанії. Втілення сценарію спостерігається уже сьогодні. А причини його очевидні — влада шокована передвиборними настроями в народі. Вона розуміє: прозорі вибори не гарантують їй жодних шансів. Доведений до відчаю голодний, безробітний, часто бездомний, зневажений народ переступає ту межу, за якою страх уже не діє. І народ зробить свій вибір усупереч злочинним технологіям влади.
За достовірною інформацією, на Банковій уже розроблено план з трьох варіантів:
1. Як забезпечити фальшиву перемогу провладного кандидата.
2. Як підвести кампанію про визнання виборів недійсними з наступною участю у виборах Л. Кучми.
3. Як спровокувати підстави для введення в Україні надзвичайного стану.
Складається враження, що до третього варіанту найбільше схиляються держадміністрації в центрі і на місцях та особисто Президент.
У такій ситуації за долю України — держави і її народу відповідаємо ми всі. І ліві, і праві. Не час гратися в рейтинги — час рятувати державу і її народ. А зробити це, втримати контрольовану ситуацію можна лише чесно розв’язавши вузлові проблеми суспільства, прийнявши справді принципові рішення.
Найперше. Закінчується строк повноважень чинного Президента. Він повинен прозвітувати за 11 років свого, фактично одноосібного, правління державою (рік — як прем’єр з особливими повноваженнями). Президент повинен сказати, на скільки мільйонів людей і чому скоротилося населення України. Де поділися, хто і в який спосіб «приватизував» Чорноморське пароплавство, промислові велетні, які успішно конкурували з найсильнішими світовими підприємствами і фірмами, нафтопереробні підприємства, обленерго та цілі галузі економіки. Нехай поінформує, скільки землі сьогодні не обробляється, скільки продано її по-злодійськи, як вдалося знищити потужний агропромисловий комплекс і навіть у обікраденого селянина відібрати хліб за безцінь. Чим завершиться трастове злодійство та розслідування резонансних злочинів щодо убивства журналістів, політиків, інших громадян. Чому «багатовекторна» зовнішня політика призвела до фактичної ізоляції України?
Людям цікаво знати, коли вони одержать гарантоване Конституцією право на безкоштовні освіту та лікування і навіщо було знищено мережу сільських лікарень і закладів культури, чим замінено цей соціальний сектор в епоху кучмівського «десятирічного економічного дива»? В чиїх інтересах ліки стали джерелом наживи і зовсім недоступні простій людині.
На ці і багато інших питань відповісти треба обов’язково.
Ми, соціалісти, вважаємо за необхідне започаткувати традицію — кожен обраний президент має заявити перед народом про стратегічні напрями своєї діяльності. Так само обов’язково на закінчення строку президентських повноважень він зобов’язаний прозвітувати про зроблене. Законопроект з цього приводу соціалісти готові запропонувати парламенту, сподіваючись, що його підтримають і опозиція, і президентська більшість.
Вважаємо, що саме в цей період необхідно поставити крапку в багатьох резонансних злочинах, відомих і за межами України. Потрібно створити передумови для виправлення авантюрних рішень з питань, що мають стратегічне значення для долі нашої держави.
Ідеться насамперед про нічим не виправдане вето на закон України про внесення змін до Земельного кодексу України (за який не голосував парламент). Унаслідок використання замовних норм цього кодексу протягом кількох років Україна втратить своє найбільше багатство, завдяки якому вона зберігає іще деяку вагу у світі, — землю. Усім фракціям необхідно об’єднатися і подолати згадане вето.
Те саме стосується і вето на зміни до статті 57 Закону України «Про освіту». Наполягаємо водночас на поіменному голосуванні.
Соціалісти вимагають заслухати на сесії звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України із розслідування обставин убивства Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова, замаху на Олександра Єльяшкевича та про безліч фактів порушення високими посадовцями Конституції і законів України.
Спалах терористичних актів у світі, наші «миротворчі» втрати дещо охолодили гарячі голови тих, хто послав українських воїнів до Іраку. Соціалісти виступають категорично проти участі українців у чужій війні, проти загрози терактів в Україні. Рішення про повернення з Іраку українського контингенту необхідно прийняти негайно.
Для долі України важливо не лише те, кого буде обрано новим президентом. Важливою є і позиція парламенту, його фракцій. Адже в найближчі тижні і місяці фактично вирішується доля державності України. З усвідомленням відповідальності за це та за перспективу народу, кожної сім’ї, кожного громадянина звертаємося до всіх політичних сил, їх представників у парламенті із закликом до зваженості та взаєморозуміння.
Станьмо на захист прав і свобод наших людей, задля утвердження поваги до Конституції і законів України.