Ювілейна, двадцята, обласна сільськогосподарська виставка розпочала роботу минулої суботи у Хмельницькому. В її відкритті взяв участь Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, який здійснив робочу поїздку на Хмельниччину.
Свято вдалося на славу. Тим паче, що водночас земляки вшановували кращих трудівників ланів, які цього року зібрали понад півтора мільйона тонн збіжжя. Щедрою виявилася нива подолян. Однак вони не заспокоюються на досягнутому. І говорять про свої проблеми відверто.
Отже, на зустрічах з активом області, викладачами Національної академії Державної прикордонної служби йшлося про...
...землю і майбутній врожай
Хмельниччани не тільки зібрали гарний врожай, а й виконали завдання щодо поставок хліба у держрезерв. Однак грошей поки що не дочекалися. Осінні польові роботи в розпалі, а коштів, щоб придбати пальне, не вистачає. Отож, попри запевнення високих урядовців, зауважив у своєму виступі народний депутат Василь Шпак, можна стверджувати про відсутність стратегічної державної політики щодо розвитку агропромислового комплексу.
З другого боку, наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, чимало проблем і запитань постає у зв’язку з тим, що з 1 січня наступного року набирає чинності положення Земельного кодексу щодо продажу землі. І хоча парламент свого часу прийняв закон, яким запроваджувався мораторій на продаж головного багатства країни, однак глава держави наклав на нього вето.
Одна з причин, на думку тих, хто підказав Президенту зробити такий крок, — на село не прийдуть кошти. Проте, схоже, проблема полягає в іншому. Так, попри обмеження у сто гектарів, як визначає кодекс, дехто з новоспечених багатіїв уже володіє тисячами гектарів чорноземів. І дісталися вони їм за безцінь, а продаватимуть за мільярди. І дивуватися нема чому. Бо, скажімо, на Хмельниччині лише 30 відсотків селян отримали державні акти на землю.
...про національну безпеку
Саме тому, на думку Володимира Литвина, сьогодні передусім треба започаткувати розмову про місце України у світі. Світ глобалізується, глобалізуються і проблеми. Одна з них — спалах тероризму. Потрібно виробити ефективну протидію його проявам.
А тому особливий обов’язок лягає на плечі прикордонників, підкреслив глава парламенту у розмові з викладачами Національної академії Державної прикордонної служби. 
З другого боку, мова про безпеку країни повинна вестися й з огляду на інтеграційні процеси. Зокрема, передусім треба визначити межу, за якою можна втратити не тільки незалежність, а й державу. 
...про президентські вибори
І одними з перших розмову на цю тему повинні були повести кандидати у Президенти. На жаль, цьогорічна виборча кампанія розділила суспільство на провладні й опозиційні сили. Голова Верховної Ради висловив жаль і з приводу суцільної політизації українського суспільства, яка не дає змоги говорити правду. Бо в кожної — провладної чи опозиційної — політичної сили своя правда.
...про парламент
Саме тому, вважає Володимир Литвин, особлива відповідальність нині лягає на народних обранців. На його думку, Верховна Рада була і залишиться стабілізуючим чинником у суспільному житті. Голова Верховної Ради і у виступі, і на прес-конференції підкреслив, що «не дозволить переламати парламент через коліно». Він вважає, що вихід з більшості значної групи народних обранців не завадить продуктивній законодавчій роботі.