Ранкове засідання 10 вересня
Законодавці розглянули й ухвалили чимало законопроектів. Зокрема, прийнято за основу проект закону «Про соціальний захист дітей війни». Він передбачає встановити правовий статус дітей війни, зменшення сукупного оподаткованого доходу на розмір прожиткового мінімуму, надання житлових субсидій, пільги щодо працевлаштування, виплати допомоги з тимчасової непрацездатності у розмірі ста відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу.
Цілий комплекс законопроектів (усього дев’ять) передбачають зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Ідеться про підвищення розмірів пенсійного забезпечення ветеранів, пільгове придбання ліків, проїзд у пасажирському транспорті тощо.
На підтвердження своїх намірів парламентарії розглянули і прийняли за основу проект закону про встановлення розміру пенсій учасникам Великої Вітчизняної війни. Представляючи свій законопроект, народний депутат Леонід Вернигора висловився однозначно: якщо нинішній Прем’єр-міністр і водночас кандидат у Президенти обіцяє уже сьогодні всім ветеранам доплачувати до рівня прожиткового мінімуму, то, виходить, що гроші у держави є. Але чому ці гроші, сказав доповідач, повинен хтось обіцяти, як курям просо, роздавати перед виборами. Подвиг наших ветеранів має бути оплачений не одноразовими подачками, а гарантований законодавчими нормами. Тому парламент мусить установити ветеранам пенсію в розмірі не нижче прожиткового мінімуму, встановленого законодавством України для працездатної особи (не менш як 386 гривень 73 копійки). Перший крок зроблено.