Похмурі прогнози про блокування роботи єдиного законодавчого органу не збулися. Верховна Рада після канікул продовжила роботу в сесійному режимі. Народні обранці прийняли низку законів і постанов.
Зрозуміло, президентська передвиборна гонка позначилася на результатах — деякі закони набирали по 400 голосів. Понад те, навіть урядовці погодилися з позицією народних депутатів. Зокрема, був прийнятий закон, яким нарешті борг у зарплаті перед освітянами визнано державним боргом і розроблено механізм його погашення. Водночас не залишилися поза увагою парламенту і процеси під час президентської гонки — створено комісію, яка стежитиме за дотриманням законодавства щодо виборів глави держави. Її очолив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.
Проте, схоже, без загострення ситуації не обійдеться. У четвер про зупинення свого перебування у парламентській більшості заявило 15 представників депутатської групи «Демократичні ініціативи — Народовладдя». А в останній день пленарного тижня схожий крок зробили не тільки депутати фракції Народної аграрної партії, а й групи «Центр». Тож можна говорити про глибоку кризу в парламентсько-урядовій коаліції.
Чим вона обернеться для коаліційного уряду? Чи зможе Кабінет Міністрів підготувати і затвердити проект державного бюджету на 2005 рік? Адже лунають голоси, що кошторис державних доходів і видатків на наступний рік повинен розробити і подати у парламент на затвердження новий склад уряду після президентських виборів. Хоча, схоже, урядовці шукають компромісу з народними обранцями. На засіданні Кабінету Міністрів було затверджено проект держбюджету, в якому вперше закладено доходи у сумі 108 мільярдів гривень.
Наступний тиждень народні депутати працюватимуть у комітетах, і на сенсації очікувати, на нашу думку, не доводиться.