У Севастополі 9 вересня почалися меморіальні заходи на честь 150-річчя з дня початку першої героїчної оборони міста в ході Східної (Кримської) війни.
Увесь ранок не змовкали дзвони Свято-Микільського храму. На центральному некрополі Севастополя — Братському цвинтарі під дощем відбулися панахида й урочиста церемонія перепоховання останків 1400 воїнів Російської імперії, які полягли смертю хоробрих у Чорноріченському і Інкерманському боях.
А потім у Балаклавській долині на висоті Араб-Табія в урочистій обстановці було відкрито пам`ятник гусарам (гордам) Київського полку. Побудований до 50-річчя першої оборони Севастополя, зруйнований бомбуваннями в роки Другої світової війни, його через сто років відновлено за старим проектом на кошти, виділені Київською держадміністрацією.
Учора пам’ять полеглих вшанували урядові делегації Туреччини, Італії, Франції, Великобританії, Росії, кожна — в меморіалі своїх воїнів, які загинули далеко від батьківщини.
У другій половині вчорашнього дня делегації всіх країн—учасниць Кримської війни, що безславно закінчилася (1853—1856 рр.), зібралися біля «Каменя примирення», встановленого в 1994 році. А в пам’ять про загиблих воїнів, які віддали життя за свою батьківщину, біля висоти Араб-Табія закладено сквер «Пам’яті полеглих» — як повчання нащадкам.
Севастополь.