У заяві, виголошеній на сесії Верховної Ради 18 червня, ми вже вказували на неприйнятні для демократичного суспільства методи, якими по щодо нашої партії послуговувалися певні політичні сили та окремі посадовці від влади. Це, зокрема, проявлялося в політичному та адміністративному тиску, порушенні владними структурами своїх зобов’язань, цькуванні людей, які пов’язали з нашою партією свою долю і свої сподівання.
У зв’язку з цим у нас були всі підстави розраховувати на відповідну реакцію партнерів із парламентської більшості та урядової коаліції. Ми вважали, що Народну аграрну партію, на яку так завзято, безоглядно і безпардонно накинулися чергові самозвані «захисники» українського села, почують і зрозуміють хоча б ті політичні структури, які, якщо не є нашими однодумцями, то хоча б партнерами за спільно підписаними угодами зі співпраці та координації зусиль в парламенті та уряді. Адже партійці-аграрники від самого початку постійно і в повному обсязі виконують свої коаліційні зобов’язання, нерідко поступаючись при цьому навіть власними інтересами. Однак реакція відсутня і до сьогодні.
Навпаки, нині ця кампанія набула не лише ширших масштабів, а й відверто грубих, цинічних форм. У хід іде все: «викручування рук», аж до звільнення з посад, чи навпаки, обіцянки всіляких благ лідерам наших регіональних організацій і низових осередків, господарським керівникам, рядовим партійцям, яких у такий спосіб «агітують» за масовий перехід до інших політичних структур.
У цій ситуації нами керує не лише турбота про дієздатність та подальшу долю своєї партії. Вона є міцною і самодостатньою. Нас хвилює і тривожить цілком очевидний факт, що зловмисні інтриги проти Народної аграрної партії України, утиски громадян, які підтримують її програму та політичні погляди — це демонстративне заперечення права людей на свободу політичного і партійного вибору, впевненість організаторів і виконавців подібних ігрищ у цілковитій безкарності, яка базується на непохитній вірі в силу грошей та адміністративного ресурсу.
Ми переконані, що перемога таких підходів була б згубною для України сьогодні і в майбутньому, для її доброго імені та міжнародного авторитету. Тому, незважаючи на різні силові потуги проти нашої партії, ми будемо протидіяти тому, щоб у державі та суспільстві вершили свою справу нетерпимість, нехтування цивілізованими нормами і правилами як рецидиви давно й остаточно засуджених тоталітарних підходів.
Такою є наша принципова позиція, і ми відстоюватимемо її постійно, послідовно та наполегливо.
Тому у зв’язку з відсутністю узгоджених і конструктивних дій усередині парламентської більшості, що істотно обмежує можливості фракції впливати на прийняття і впровадження політичних рішень в межах парламентсько-урядової коаліції, фракція Народної аграрної партії України прийняла рішення — вважати себе вільною від коаліційних зобов’язань та призупинити своє членство у більшості.
Київ, 10 вересня 2004 року.