Вечірнє засідання 9 вересня

Після відкриття вечірнього засідання депутат Дмитро Святаш повідомив про зупинення членства у більшості відразу п’ятнадцяти депутатів із групи «Демократичні ініціативи — Народовладдя». Окрім самого пана Святаша, не захотіли залишатися «більшовиками» народні депутати Олександр Бандурка, Олексій та Олександр Ярославські, Олександр Фельдман, Ернест Галієв, Людмила Давидова, Микола Колісник, Ігор Плохой, Борис Райков, Ігор Резнік, Василь Салигін, Олег Салмін, Дмитро Сендлер і колишній координатор більшості Олександр Карпов. Дмитро Святаш пояснив колективне рішення депутатів відійти від більшості тим, що задекларованої в угоді про створення парламентсько-урядової коаліції співпраці між Верховною Радою і Кабміном насправді немає, зокрема, щодо питань приватизиції. «У Фонді держмайна є наша квота, однак фонд часом робить речі, які нам невідомі й не узгоджені з позицією депутатської групи», — сказав Д. Святаш. Тож, хоча співголовою групи «Демініціативи—Народовладдя» досі формально залишається нинішній координатор більшості Степан Гавриш, у парламенті, безперечно, розпочалося кардинальне перегрупування політичних сил.
Решта вечірнього засідання також відбувалася під знаком приватизаційних пристрастей. У цілому схвалено закон про особливості відчуження акцій підприємств, які перебувають у державній власності. Потім депутати розглянули сім проектів законів, якими передбачалося дозволити або заборонити приватизацію деяких об’єктів, які досі перебувають у державній власності. Парламент дозволив приватизацію Ягільницького кінного заводу на Тернопільщині, Матусівського державного племінного заводу на Черкащині та Берковецького радгоспу, натомість заборонив приватизувати Державне підприємство «Свердловантрацит» на Луганщині. Не знайшли підтримки у сесійної зали законопроекти, які передбачали дозволити приватизацію ВАТ «Більшовик», Керченського і Азовського судноремонтних заводів, корпоратизацію ВАТ «Турбоатом».
У першому читанні схвалено два законопроекти, які вносять зміни до системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Ці документи, зокрема, передбачають призначати інвалідам за наявності страхового стажу (25 років у чоловіків і 20 — у жінок) за їх вибором пенсію за інвалідністю у розмірі пенсії за віком.