Ранкове засідання 10 вересня
Перші тридцять хвилин народні обранці скористалися регламентною нормою для виголошення депутатських заяв, повідомлень і внесення пропозицій. Головуючий на засіданні Володимир Литвин виголосив 50 запитів, більшість з яких належать народним депутатам з «Нашої України» та КПУ. У документах йшлося не лише про порушення прав пересічних громадян, а й недотримання владними органами норм, що регламентують статус народного депутата.
Глава парламенту оголосив про вимогу п’яти фракцій — СПУ, БЮТ, «НУ», Народної аграрної партії та Народно-демократичної партії промисловців і підприємців про 30-хвилинну перерву. Саме тут і пролунала сенсаційна заява одного з чільників фракції Народної аграрної партії Михайла Гладія. Він заявив про політичний та адміністративний тиск владних чиновників на партійців-аграрників. У хід, за його словами, пущено все — «викручування рук», обіцянки високих посад керівникам регіональних структур. Чергові самозвані захисники українського села, сказав він, накинулися на партійців-аграрників. У фракції, наголосив М. Гладій, були підстави розраховувати на підтримку парламентської більшості, до якої вона входить, однак цього не сталося, а тому народні аграрники вважають себе вільними від домовленостей перед більшістю, і фракція призупиняє членство в постійній парламентській більшості. Згодом про вихід із більшості у Верховній Раді оголосив від імені низки членів парламентської групи «Центр» народний депутат Олександр Бондарчук. Про причини такого рішення він не сказав.
У виступах парламентарії від імені фракцій вимагали припинити свавілля у школах Олександрії, вплинути на події довкола однієї із нафтових компаній тощо. Певною несподіванкою пролунав виступ комуніста Юрія Соломатіна на захист... українського націоналіста з Франківщини. Йшлося про претензії до кандидата у президенти Віктора Ющенка. У репліці «нашоукраїнець» Петро Олійник закликав не піддаватися на провокації і надалі консолідувати ліві та праві сили у боротьбі з нинішнім режимом. Він нагадав, що напередодні група депутатів з «Нашої України» вчинила те, чим свого часу героїчно займалися батьки і діди нинішніх комуністів — не допустила, як було сказано, «фашистського шабашу». Про це з парламентської трибуни розповів народний депутат Юрій Оробець: мовляв, напередодні ввечері депутати завадили проведенню біля Аскольдової могили у Києві «шабашу» профашистськи налаштованих молодиків, які за потурання владних органів, зокрема міліції, з антиросійскими і ксенофобськими гаслами намагалися провести провокаційну акцію проти кандидата у президенти від національних сил. До речі, Голова Верховної Ради В. Литвин на засіданні оголосив про надходження офіційних документів про виключення з фракції «НУ» Олега Тягнибока, якого правоохоронні органи за один лише виступ запідозрили у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі.
Судячи із переліку питань, внесених до нинішнього порядку денного, це пленарне засідання можна назвати днем захисту інтересів українців, чия доля обпалена війною. Соціаліст Олександр Баранівський представив проект закону про соціальний захист дітей війни, що передбачає запровадження пільг і соціальної допомоги нашим громадянам відповідного віку. Одразу вісім законопроектів стосуються змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
Головуючий на засіданні привітав з днем народження народного депутата Василя Хмельницького.
Хвилиною мовчання парламент вшанував пам’ять трагічно загиблого сина народного депутата Станіслава Ніколаєнка.