Трактор-іменинник стояв у кінці конвеєра, милуючи око яскравою фарбою, обвішаний різнокольоровими повітряними кулями, ніби готувався ось-ось злетіти. На одній з них — найбільшій, що погойдувалася від вітру, напис: «3000».

Машина здригнулася від заведеного двигуна і, керована водієм-випробувачем шостого розряду Сергієм Лічним, під оплески тракторобудівників та гостей з’їхала з конвеєра на заводське подвір’я. Тут на трактор уже чекав, сяючи усмішкою, посланець хліборобської Черкащини із села Васютинці Чорнобаївського району директор ТОВ «Дніпро» Олексій Душейко, якому і вручив ключі від новенької машини Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

Почесні гості — серед них віце-прем’єр-міністр України з питань АПК Іван Кириленко, народні депутати, керівники київських підприємств — детально ознайомилися з молодим виробництвом, умовами праці, зарплатою робітників, планами колективу. Пояснення давав директор тракторного заводу Володимир Точоний.

А все починалося навесні 2002 року, коли група спеціалістів на незадіяних виробничих площах «Ленінської кузні» вирішила налагодити випуск нової продукції. За лічені місяці відремонтували та обладнали цех і започаткували за ліцензією Мінського тракторного заводу виробництво тракторів МТЗ-80/82. Так народився Київський тракторний завод ТОВ «Укрзапчастина». Ось і перший ювілей — 3000-й трактор.

Сьогодні із заводського конвеєра щозміни сходить 15 тракторів, а до кінця року заводчани випустять більш як півтори тисячі машин.

За цими цифрами стоїть злагоджена праця і досконала її організація. Робочі місця мають понад 200 трактороскладальників, середня місячна зарплата —1300 грн. За високу якість і конкурентоспроможність підприємству серед численних нагород присвоєно ще й почесне звання «Лідер машинобудівної галузі України» в номінації «Сільськогосподарське машинобудування».

Нині, за словами директора Володимира Точоного, стратегічна лінія заводчан — залучити до співпраці якомога більше вітчизняних виробників. А їх, творців київських тракторів, уже понад 400 підприємств України. Це радує і дасть можливість зменшити собівартість машини. Нині ціна трактора — від 60 тис. грн. залежно від його обладнання за бажанням замовника.

На імпровізованій прес-конференції, влаштованій на заводському майдані, Голова Верховної Ради Володимир Литвин високо оцінив досягнення київських тракторобудівників і, зокрема, сказав, що в Україні було 420 тисяч тракторів. Нині залишилася половина, яка також потребує заміни. Машин такого класу, які випускають кияни, щороку треба щонайменше 10 тисяч. Особливо радує, що на них є попит. А це означає — життя рухається вперед.