Верховний Суд зобов’язав ЦВК розглянути по суті одну із скарг виборчого штабу Віктора Ющенка на дії телеканалу УТ-1.
Пригадуєте, як нещодавно представники Віктора Андрійовича висловлювали протест з приводу того, що телеканал транслював ролик кандидата в президенти Романа Козака з інформацією про В. Ющенка перед показом реклами самого лідера «Нашої України». Таке «політичне застереження» нашоукраїнці розцінили як протиправне, вчинене всупереч нормам закону про вибори. Однак Центрвиборчком цієї думки не поділив і відповідно відреагував на скаргу однодумців лідера «Нашої України». Юрист і депутат Микола Катеринчук, довірена особа В. Ющенка, у свою чергу не погодився з думкою ЦВК й оскаржив рішення у Верховному Суді.
Між тим Центрвиборчком одним з останніх на цей час рішень залишив без задоволення ще три скарги довірених осіб В. Ющенка на розміщення в Луганській області зовнішньої реклами (біг-бордів, щитів) його головного конкурента у виборчих перегонах.
Підтримка чи провокація?
...На тлі стилізованої під свастику символіки молоді особи екзальтовано вигукуватимуть антиросійські й антисемітські гасла і закликатимуть підтримувати кандидата у президенти Віктора Ющенка. Якщо прихильники «Нашої України» спробують протидіяти цій «підтримці», то начебто будуть силові дії, щоб «показати деструктивний характер «Нашої України» або деструктивний характер опозиційних сил».
Таку картину можливого продовження з’їзду-мітингу УНА у столичному парку імені Шевченка змалював на прес-конференції заступник керівника центрального штабу «нашоукраїнців» Тарас Стецьків. Причім, як він запевнив, це не єдиний фрагент провокативного сценарію. У заяві прес-служби опозиційного народного депутата Андрія Шкіля вказується на можливість застосування навіть вибухового пристрою, який політичні опоненти планують розцінити як помсту прихильників лідера «Нашої України» за вибухи на Троєщинському ринку (одним з підозрюваних там проходить активіст УНА Дмитро С.).
Читаючи про такі тривожні припущення, наші читачі вже знатимуть з електронних ЗМІ, чи сталися ці провокації, адже з’їзд-мітинг УНА призначено на вечір четверга. Малопосвяченим нагадаємо лишень, що молоді люди з відомої УНА-УНСО досі не раз «засвітилися» в силових акціях. Із надр організації вийшов один із нинішніх кандидатів у президенти — довговусий Дмитро.
Ющенківський блок «Наша Україна» звернувся з відповідними заявами-засторогами до МВС, СБУ, Мін’юсту, мера столиці і навіть до посольських установ низки іноземних держав з тим, аби запобігти можливим провокаціям й не допустити людських жертв.
Як повідомив агентству «Інтерфакс-Україна» керівник прес-служби СБУ Олександр Скрипник, спецслужба отримала відповідну офіційну заяву про можливі провокації під час проведення заходу УНА і «приступила до її розгляду в установленому порядку». А ось відповідний департамент МВС, за повідомленням агентства, на той момент інформації про таку заяву ще не мав, тому від будь-яких коментарів утримався.
Відома й позиція самої УНА. Керівник її центрального апарату Валерій Корнієнко висловив інформагентству думку, що триває «спроба деяких нездорових сил зірвати проведення з’їзду», який справді заплановано провести просто неба в Шевченківському парку столиці. І справді його однодумці планують захід на підтримку Віктора Ющенка. «УНА як партія жодного стосунку до терористичних актів і провокацій не має», — запевнив лідер Української національної асамблеї.