«Якщо діяти згідно зі своїм розумом, то можна при своєму розумі і залишитися, без освіти», — так вважають прихильники хабарництва у вузах. А оскільки є ті, хто дає, знаходяться, зрозуміло, і ті, що беруть. На Волині погорів декан факультету одного з університетів, який взяв на душу майже три тисячі доларів. Завідувач кафедри у Донбасі за півмісяця минулої сесії зібрав зі студентів 50 тисяч гривень (удома знайшли ще 15 тисяч і 12 тисяч «зелених»).

У Сумах, Запоріжжі, Хмельницькому й інших регіонах нинішнього року виявлено більш як 300 випадків хабарництва.

Важко не погодитися з американським політиком, котрий заявив, що з усіх видів корупції найнебезпечнішими є корупція в судах і освіті. Перша підриває віру в сьогодення нації, друга вбиває надію на майбутнє.

Беруть доценти і професори через посередників. Суми збільшилися з урахуванням ризику: після відповідного заклику МОН «стукати» на хабарників, студенти і батьки розперезалися. Дзвонять, пишуть, тому боротьба з поборами у вузах почала нагадувати боротьбу з ворогами народу при сталінському режимі. Завдяки нововведенню тепер багато недбайливих студентів мають можливість «з’їсти» викладача, який їм не до вподоби. Утім, порядному побоюватися немає чого — до чесного бруд не прилипне.

Нині стати студентом-бюджетником у престижному столичному університеті коштує 10—15 тисяч доларів, зате на периферії в педагогічний ви можете вступити за 200—500 «зелених». До того ж з юнака беруть на третину більше, ніж з дівчини, із заможного чи мешканця СНД — вдвічі. Тому дикий захват моєї знайомої, дочка якої вступила без підношень, я сприйняв як виняток із правил. І поспівчував одразу: у студентки ще стільки заліків та іспитів попереду. Допоможи їй, пані удача!

Фортуна повернеться обличчям до студента, якщо на шляху до хабарників постануть тести і так звана кредитно-модульна система. Експериментально вони вже діють у декількох вузах столиці та регіонів. Щоправда, успіх гарантовано лише тим, хто зацікавлений одержати знання, а не тільки диплом.

Цікаво, чи знайдуть корупціонери протиотруту в ситуації, коли недбайливі учні захочуть купити атестацію (замість іспиту)...